27.04.2020 Informacja prasowa

Hyundai przedłuża współpracę z Muzeum Van Gogha w Amsterdamie

• Hyundai Motor przedłuża współpracę z Muzeum Van Gogha w Amsterdamie do 2022 roku
  • Współpraca obejmuje wsparcie takich projektów jak Hyundai Mobility Day i Van Gogh on the Road
  • Hyundai angażuje się we współpracę z dużymi muzeami oraz we wspieranie sztuki

27 kwietnia 2020 - Hyundai przedłuża partnerstwo z muzeum Van Gogha w Amsterdamie o przynajmniej następne dwa lata. W ramach współpracy przeprowadzony zostanie projekt Hyundai Mobility Day, którego celem jest zwiększenie dostępu do muzeów, jak również dalej wspierany będzie projekt Van Gogh on the Road.

Hyundai został partnerem Muzeum Van Gogha w 2016 roku, a teraz zadeklarował przedłużenie współpracy do 2022 roku. Hyundai angażuje się we wspieranie sztuki i współpracuje już z wieloma wiodącymi międzynarodowymi muzeami: Tate Modern w Londynie, Los Angeles County Museum of Art (LACMA) oraz National Museum of Modern and Contemporary Art w Seulu w Korei.

Wspólna pasja do twórczości Vincenta Van Gogha to silny fundament współpracy firmy Hyundai z Van Gogh Museum. Zarówno firma Hyundai, jak i Van Gogh Museum zdają sobie sprawę ze znaczenia zrównoważonego rozwoju. Dzięki partnerstwu, Hyundai przybliży model IONIQ Electric szerokiemu gronu odbiorców w Holandii i poza nią. Patronat Hyundai przyczyni się również do rozwijania podstawowej działalności muzeum.

Jesteśmy zaszczyceni decyzją firmy Hyundai o przedłużeniu zaangażowania w działalność naszego muzeum, szczególnie w tych trudnych czasach. Sztuka i kultura niezmiennie przynoszą pociechę i inspirację, zwłaszcza teraz. Ta współpraca, opierająca się na współdzielonej pasji do życia i pracy Vincenta van Gogha, oraz wsparcie firmy Hyundai umożliwi nam uczynienie naszego muzeum bardziej dostępnym. Dotyczy to zarówno tych, którzy za pomocą środków cyfrowych odkrywają twórczość Van Gogha jak i gości Placu Muzeów w Amsterdamie, których mamy nadzieję gościć już niedługo.

Emilie Gordenker and Adriaan Dönszelmann Dyrektorzy Van Gogh Museum

Współpraca Hyundai i Van Gogh Museum podczas Hyundai Mobility Day

Van Gogh Museum i Hyundai połączą siły, aby 26 października 2020 roku zorganizować Hyundai Mobility Day, jeśli pozwoli na to sytuacja. Ten wyjątkowy dzień będzie poświęcony dostępności, kluczowej wartości dla obydwu firm. Muzeum wspólnie z Hyundai opracuje działania edukacyjne skierowane do różnych grup docelowych. Oprócz tych działań, wsparcie Hyundai ułatwi również tłumaczenie na język koreański przewodnika multimedialnego i przewodnika po muzeum.

Kontyuacja projektu Van Gogh on the Road z najnowszymi modelami IONIQ Electric i KONA Electric

Hyundai już wcześniej udostępnił samochody elektryczne Hyundai IONIQ Electric i KONA Electric dla Van Gogh Museum. Samochody zostały oklejone kultowymi arcydziełami Vincenta van Gogha, a jeden z nich wyruszył w podróż śladami malarza do Paryża. Teraz, gdy współpraca została przedłużona, Hyundai ponownie udostępnił dwa modele do dyspozycji muzeum: najnowsze, w pełni elektryczne modele IONIQ Electric oraz KONA Electric. Samochody zdobią sławne dzieła Van Gogha: Kwitnący migdałowiec i Słoneczniki.

O Van Gogh Museum

Z ponad 200 obrazami, prawie 500 szkicami i prawie wszystkimi listami, Van Gogh Museum w Amsterdamie posiada największą kolekcję dzieł Vincenta Van Gogha na świecie. Stała ekspozycja przenosi zwiedzających w podróż po życiu i sztuce malarza oraz współczesnych mu artystów. Każdego roku, muzeum odwiedza ponad 2,1 miliona zwiedzających z całego świata, a jego kanały społecznościowe: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i LinkedIn docierają do milionów obserwujących. Van Gogh Museum może pochwalić się najwyższym zaangażowaniem w mediach społecznościowych spośród wszystkich muzeów na całym świecie.