20.01.2023 Informacja prasowa

Hyundai Motor Poland przedłuża współpracę z Białowieskim Parkiem Narodowym, jako Partner Motoryzacyjny

• W 2023 roku Hyundai Motor Poland, jako Partner Motoryzacyjny, kontynuuje swoje zaangażowanie we współpracę z Białowieskim Parkiem Narodowym. Będzie to już trzeci rok współpracy Hyundai i BPN. Trzeci rok partnerstwa, jest wyrazem zaangażowania marki Hyundai w budowanie ekosystemu zrównoważonej mobilności oraz promowanie świadomości ekologicznej.
  • W 2023 roku służby Białowieskiego Parku Narodowego będą przemieszczać się po parku zeroemisyjnym, niepowodującym hałasu modelem Hyundai KONA Electric z akumulatorem 64 kWh i silnikiem o mocy 204 KM oraz zasięgiem 484 km (WLTP) oraz niskoemisyjnym Hyundaiem TUCSON Plug-in Hybrid z mocnym 265-konnym układem napędowym i napędem HTRAC na wszystkie koła, który świetnie sprawdzi się w terenowych warunkach oraz dłuższych wyprawach.
  • Białowieski Park Narodowy chroni najlepiej zachowany fragment Puszczy Białowieskiej – ostatni na niżu Europy las naturalny o cechach lasu pierwotnego; jest także ostoją dla wielu rzadkich, chronionych gatunków roślin, grzybów i zwierząt, na czele z żubrem – największym ssakiem lądowym Europy.

W 2023 roku Hyundai Motor Poland, jako Partner Motoryzacyjny, będzie kontynuować współpracę z Białowieskim Parkiem Narodowym, jako Partner Motoryzacyjny. Białowieski Park Narodowy znajduje się na terenie Puszczy Białowieskiej i chroni jej najlepiej zachowany fragment – ostatni na niżu Europy las naturalny, o cechach lasu pierwotnego, jaki przed wiekami rozciągał się w strefie lasów liściastych i mieszanych. BPN sprawuje także opiekę nad całą populacją żubra zamieszkującą polską część Puszczy Białowieskiej, która jest najliczniejszą wolno żyjącą populacją tego gatunku na świecie. Żubr jest również oficjalnym symbolem Białowieskiego Parku Narodowego.

Do dyspozycji administracji Białowieskiego Parku Narodowego firma Hyundai Motor Poland ponownie przekazała bezemisyjny, niepowodujący hałasu, w pełni elektryczny model Hyundai KONA Electric z akumulatorem 64 kWh i silnikiem o mocy 204 KM oraz zasięgiem 484 km (WLTP) oraz model Hyundai TUCSON Plug-in Hybrid o ograniczonej emisji CO2 31 g/km, z mocnym 265-konnym układem napędowym i napędem HTRAC na wszystkie koła, który sprawdzi się w trudnych terenowych warunkach i podczas dalekich wypraw. Zarówno KONA Electric, jak i TUCSON Plug-in Hybrid są wygodne w użytkowaniu, ponieważ na co dzień będą ładowane z zamontowanej na terenie BPN ładowarki WallBox, natomiast mogą być również ładowane na szybkich stacjach ładowania lub z domowego gniazdka. Dodatkowo technologia plug-in (TUCSON Plug-in Hybrid) pozwala na krótszych dystansach korzystać z trybu 100% elektrycznego, a w czasie dalszych tras z trybu hybrydowego.

Rok 2023 będzie już trzecim rokiem współpracy Hyundai Motor Poland i Białowieskiego Parku Narodowego. Pracownicy administracji Parku w tym roku dalej będą poruszać się flagowymi SUV-ami Hyundai: zeroemisyjną Koną Electric oraz niskoemisyjnym Tucsonem Plug-in Hybrid. Misją Białowieskiego Parku Narodowego jest zachowanie unikatowego w skali światowej ekosystemu leśnego wraz ze wszystkimi żyjącymi w niej gatunkami roślin, zwierząt i grzybów. Współpraca Hyundai Motor Poland z BPN wpisuje się w szerszą strategię marki Hyundai, która rozwija kolejne projekty z obszaru mobilności przyszłości z myślą o społeczeństwie opartym na zrównoważonym rozwoju

Paulina Tycner Kierownik Marketingu i PR Hyundai Motor Poland

Białowieski Park Narodowy sprawuje opiekę nad najlepiej zachowanymi fragmentami Puszczy Białowieskiej, stanowiącymi strefę o najwyższym reżimie ochronnym Obiektu Światowego Dziedzictwa UNESCO. Nadrzędnym celem Białowieskiego Parku Narodowego jest troska o to, by zachować w stanie naturalnym ostatni na Niżu Europejskim las o cechach pierwotnych oraz otoczyć właściwą opieką największe na świecie wolne stado żubra nizinnego. W parku narodowym najważniejsza jest przyroda. W codziennej naszej pracy w terenie korzystamy wyłącznie z takich narzędzi, które są dla niej bezpieczne. W dynamicznie zmieniającym się świecie staramy się jednak iść z duchem czasu. Wprowadzamy nowe technologie, testujemy nowe rozwiązania, które mogą nam pomóc w wykonywaniu statutowych działań, będąc jednocześnie przyjazne naturze. W naszej pracy na rzecz zachowania dziedzictwa przyrodniczego wspiera nas Hyundai Motor Poland – oficjalny Partner Motoryzacyjny Białowieskiego Parku Narodowego. Już trzeci rok Hyundai Motor Poland udziela Parkowi rzeczowego wsparcia. W 2023 będziemy korzystać z dwóch samochodów marki Hyundai: KONA Electric oraz TUCSON Plug-in Hybrid, które sprawdziły się w roku ubiegłym. Pierwszy to samochód elektryczny, bezemisyjny i cichy, doskonały na lokalne drogi. Drugi to samochód nieskoemisyjny, wygodny także do dalszych podróży. Wyposażony w mocny i wydajny układ napędowy 4x4, sprawdził się też w wymagającym terenie – podczas jazdy po piasku, błocie i śniegu, zapewniając bezpieczną i jednocześnie przyjazną dla środowiska jazdę. Białowieski Park Narodowy to dobre miejsce, by promować nowe technologie, które wpływają na ochronę przyrody i środowiska. A następnie zachęcać społeczeństwo do ich stosowania. Park chętnie testuje i promuje nowoczesne rozwiązania, w tym elektromobilność, w służbie ochrony przyrody

Dr hab. Michał Krzysiak Dyrektor Białowieskiego Parku Narodowego

Hyundai KONA Electric

to samochód elektryczny, który oferuje bezemisyjne doświadczenia mobilności. Połączenie przestronności i stylowego SUV-a, który z powodzeniem pokonuje leśne ścieżki, zapewnia imponujący zasięg do 484 km (WLTP). KONA Electric wyposażony jest w najnowocześniejsze systemy wspomagania kierowcy, dzięki czemu zapewnia bezpieczeństwo i spokój podczas jazdy. Ten samochód ma również szybkie ładowanie, które trwa od 10 do 80% w zaledwie 47 minut, wykorzystując ładowarkę prądu stałego

Hyundai TUCSON Plug-in Hybrid

przynosi nowe standardy w segmencie kompaktowych SUV-ów, dzięki najnowocześniejszym inteligentnym technologiom. Posiada mocny i wydajny układ napędowy składający się z silnika 1.6 T-GDi Smartstream i silnika elektrycznego o mocy 91 KM i maksymalnym momencie obrotowym 304 Nm. Za dostarczanie prądu odpowiada akumulator litowo-polimerowy o pojemności 13,8 kWh, który zapewnia bezemisyjną jazdę do 62 km (WLTP). TUCSON posiada napęd na wszystkie koła oparty na technologii napędu na cztery koła Hyundai HTRAC i selektor trybu terenowego, który dostosowuje moc, moment obrotowy i siłę hamowania do warunków drogowych

Hyundai angażuje się również w inne projekty wspierające elektromobilność, zrównoważony rozwój i promowanie świadomości ekologicznej. Poza partnerstwem z Białowieskim Parkiem Narodowym, Hyundai współpracuje w Polsce z fundacją Nasza Ziemia, jest też Partnerem Akcji Sprzątania Świata. Globalnie, Hyundai jest partnerem organizacji Healthy Seas, która działa na rzecz ochrony mórz. Marka Hyundai pracuje także nad osiągnięciem neutralności węglowej do końca 2045 roku.

Hyundai oferuje dzisiaj najszerszą gamę napędów zelektryfikowanych w Europie. Obejmuje ona pojazdy elektryczne z wodorowymi ogniwami paliwowymi, pojazdy hybrydowe, elektryczne akumulatorowe oraz hybrydy typu plug-in.