25.08.2020 Informacja prasowa

Hyundai prezentuje zwiastun pojazdu „mydelniczki”

• Hyundai opublikował zdjęcie zapowiadające pojazd mydelniczkę zaprojektowany przez Hyundai Design Center Europe
  • Hyundai Soapbox charakteryzuje się klinowatą sylwetką, kanciastymi liniami nadwozia i wąskim rozstawem kół, co nadaje mu dynamicznego wyglądu znanego z konceptu 45
  • Pojazd wkrótce będzie dostępny dla Klientów w Europie

25 sierpnia 2020 - Hyundai ujawnił pierwsze szczegóły nowego projektu pochodzącego z europejskiego centrum projektowego, Hyundai Design Center Europe.

Na zdjęciu można już zobaczyć kształt pojazdu mydelniczki na ciemnym tle. Pojazd został pomalowany na żółto, a na boku widoczne jest logo Hyundai.

Pojazd ma delikatnie opadającą sylwetkę pod kątem 45 stopni. Odsłonięte koła i nisko położona rama nadają mu dynamicznego charakteru. Długie, proste linie rozciągające się pod kątem w poprzek karoserii stanowią wyraźne nawiązanie do samochodu koncepcyjnego 45.

„Mydelniczka” to popularne określenie bezsilnikowego pojazdu o napędzie grawitacyjnym, którym pierwotnie dzieci ścigały się zjeżdżając ze wzniesień. Tradycyjnie były wykonywane z wyrzuconych drewnianych skrzynek na mydło, lecz dziś mają bardziej nowoczesną i wyrafinowaną budowę. Są szczególnie popularne w Europie i Ameryce Północnej, gdzie odbywa się wiele zawodów z udziałem mydelniczek.

Więcej szczegółów, w tym plany Hyundaia, by projekt inspirowany tradycyjną mydelniczką był dostępny dla Klientów w całej Europie, zostanie ujawnionych wkrótce.