01.11.2021 Tisková zpráva

Německé auto roku 2021: Hyundai IONIQ 5 je vítězem kategorie „Nová energie“

• Hyundai IONIQ 5 obdržel ocenění German Car of the Year 2021 (Německé auto roku) v kategorii „New Energy“ (Nová energie)
  • Úspěch v kategorii „New Energy“ zajistil modelu IONIQ 5 účast ve finálovém kole ankety German Car of the Year
  • Hyundai IONIQ 5 zvítězil nad modely BMW iX a Mercedes-Benz EQS

Tiskové materiály

Hyundai IONIQ 5 je nováčkem na trhu, ale již se stačil zařadit mezi opravdové vítěze, protože získal ocenění German Car of the Year 2021 (GCOTY; Německé auto roku) v kategorii „New Energy“ (Nová energie). Inovativní, středně velké CUV se jako vítěz ve své třídě zúčastní finálového kola ankety GCOTY. IONIQ 5 bude soupeřit s vítězi kategorií „Compact“ (kompaktní vozy), „Premium“ (prémiové vozy), „Luxury“ (luxusní automobily) a „Performance“ (sportovní modely). Celkový vítěz bude oznámen 25. listopadu 2021.

Porotu ankety GCOTY tvoří 20 motoristických novinářů z německy mluvících zemí, kteří testují a hodnotí nejvýznamnější nové modely automobilů příslušného roku z hlediska produktových vlastností, významu a připravenosti na budoucnost.

IONIQ 5 je začátkem nové éry Hyundai, protože znovu objevuje naše kořeny reinterpretací DNA prvního Hyundai – modelu Pony, čímž promítá naši značku do budoucnosti. Je to první vůz navržený směrem zevnitř ven, což umožnila inovativní plochá podlaha, kterou nabízí naše nová Elektrická Globální Modulární Platforma. Ocenění v kategorii 'Nová energie' pro IONIQ 5 dokazuje, že Hyundai vyrábí modely, které se starají o zákazníky ve všech fázích jejich elektromobilního cestování.

Luc Donckerwolke Chief Creative Officer Hyundai Motor Group

Celkové vlastnosti modelu IONIQ 5 přesvědčily nejen porotu ankety German Car of the Year, v níž se IONIQ 5 prosadil proti konkurentům, jakými jsou BMW iX a Mercedes-Benz EQS, ale velké oblibě se těší také u zákazníků. Na českém trhu bylo doposud prodáno několik desítek kusů a poptávka výrazně převyšuje nabídku dostupných vozů.

IONIQ 5: nová éra elektromobility

IONIQ 5 je prvním modelem nové značky společnosti Hyundai, IONIQ, která se zaměřuje na elektromobily. Jeho základem je globální modulární platforma E-GMP (Electric Global Modular Platform) vyvinutá společností Hyundai Motor Group specificky pro akumulátorové elektromobily. Platforma E-GMP umožnila vytvořit model IONIQ 5 s jedinečnými proporcemi na velmi dlouhém rozvoru náprav.

Zákazníci mají u modelu IONIQ 5 na výběr dvě velikosti akumulátorových sad – 58 kWh a 72,6 kWh – a pohon všech kol nebo jen pohon zadních kol. V závislosti na konfiguraci dosahuje středně velké CUV společnosti Hyundai nejvyššího celkového výkonu až 225 kW a nabízí maximální dojezd na jedno nabití až 481 kilometrů podle metodiky WLTP.

Tento elektromobil je ve svém segmentu jedinečný 800V technologií, která umožňuje u obou variant akumulátorových sad nabití z 10 na 80 procent celkové kapacity během 18 minut při použití ultra rychlé nabíjecí stanice. Funkce V2L (Vehicle-to-Load) navíc zákazníkům poskytne možnost libovolně používat nebo nabíjet jakákoli elektrická zařízení, například notebooky nebo elektrické koloběžky.

Postup modelu IONIQ 5 do finálového kola ankety German Car of the Year po vítězství v kategorii ‚New Energy‘ dokazuje, že naše zcela elektricky poháněné, středně velké CUV je lídrem na evropském automobilovém trhu. IONIQ 5 je zásadní součástí naší elektrifikační strategie. Tento další úspěch upevňuje postavení naší společnosti v oblasti bezemisní mobility.

Andreas-Christoph Hofmann Viceprezident společnosti Hyundai Motor Europe, odpovědný za marketing a produkt

GCOTY je dalším z řady ocenění pro model IONIQ 5

Ocenění German Car of the Year pro model IONIQ 5 následuje v rychlém sledu po řadě dalších uznání, jichž se mu dostalo v celé Evropě.

Časopis Auto Express v červenci jmenoval tento model svým vozem roku, „Car of the Year“, se slovy: „IONIQ 5 přesvědčí designem, kvalitou a přitažlivostí pro řidiče.“ Tento britský magazín udělil středně velkému CUV rovněž ocenění v kategoriích „Mid-Size Company Car“ (středně velký firemní vůz), „Premium Electric Car“ (prémiový elektromobil) a „Design Award“ (ocenění za design).

IONIQ 5 byl také jmenován „Best Company Car“ (nejlepší firemní automobil) a „Best Family Electric Car“ (nejlepší rodinný elektromobil) v anketě Carbuyer Best Car Awards 2022. A v neposlední řadě získal IONIQ 5 v anketě News UK Motor Awards 2021 tituly „Best Designed Car of the Year“ (Auto roku s nejlepším designem) a „Motoring Innovation of the Year“ (Automobilová inovace roku).

Jsem zákazník

Zajímá mě některý z modelů, nebo mám otázku o značce Hyundai.

Přejít na zákaznický web

Jsem novinář

Hledám přímý kontakt na tiskového zástupce Hyundai.