05.10.2020 Informacja prasowa

Załoga Hyundai Racing Poland zdobyła tytuł Mistrza Polski 2020 w RSMP

• Załoga i20 R5 przystąpiła do finalnej rundy zmagań ze sporym prowadzeniem w klasyfikacji po odniesieniu zwycięstw w pierwszych dwóch rajdach sezonu
  • Pozostali kierowcy startujący w Hyundaiu i20 R5 Łukasz Byśkiniewicz i Marcin Słobodzian zakończyli sezon z wynikami w pierwszej dziesiątce, kończąc sezon na czwartym i piątym miejscu w tabeli

Drugie miejsce w Rajdzie Świdnickim wystarczyło, aby załoga Hyundaia i20 R5 Jari Huttunen i Mikko Lukka zostali mistrzami w swoim pierwszym pełnym sezonie Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski.

We współpracy z Hyundai Motor Poland Huttunen z partnerem Lukką skupili się na polskiej serii, startując pod szyldem Hyundai Poland Racing.

Drużyna natychmiast odniosła sukces, gdy wygrała rozpoczynający sezon Rajd Rzeszowski. Dwa zwycięstwa etapowe w dniu otwarcia zawodów sprawiły, że Huttunen został ogłoszony pretendentem do tytułu. W niedzielę dwa kolejne zwycięstwa etapowe dały mu prowadzenie w klasyfikacji generalnej, jednocześnie dając mu prowadzenie w mistrzostwach, którego nie zamierzał oddać do końca sezonu.

W kolejnej rundzie - Rajdzie Śląska - Huttunen i Lukka ponownie toczyli zaciętą walkę o zwycięstwo w klasyfikacji generalnej. Będąc najszybszymi na czterech z odcinków - w tym na Power Stage - załoga i20 R5 zakończyła rajd na prowadzeniu, zwiększając swoją przewagę w klasyfikacji generalnej, tracąc tylko jeden punkt w pierwszych dwóch rajdach.

Odwołanie Rajdu Koszyce - który byłby ostatnią rundą sezonu - oznaczało, że zwycięzca zostanie wyłoniony na trasach Rajdu Świdnickiego. Dzięki niesamowitej formie Huttunen przystąpił z 14-punktową przewagą w klasyfikacji generalnej do finalnej rundy zmagań, która zwiastowała kolejny zacięty pojedynek.

Najszybszy czas w trzech etapach pierwszego dnia finalnych zmagań dał duetowi prowadzenie, pozornie zapewniając prostą drogę do mistrzostwa. Jednak błąd w niedzielny poranek, który uszkodził samochód, przez chwilę groził zaprzepaszczeniem wcześniej pracy. Na szczęście Huttunen był w stanie zminimalizować straty i bezpiecznie wrócić do alei serwisowej, aby zespół mógł dokonać napraw.

Huttunen szybko powrócił do tempa jakie i20 R5 prezentowało na wcześniejszych etapach. Z najlepszymi czasami na pierwszych dwóch etapach ostatniej pętli odrobił 32-sekundową stratę do lidera, tym samym przystępując do ostatniego etapu z pozycji lidera. Jedynie przebicie opony uniemożliwiło mu odniesienie kolejnego zwycięstwa w klasyfikacji generalnej, ale pomimo zajęcia drugiego miejsca świętował zdobycie tytułu.

Pozostali kierowcy startujący w Hyundaiu i20 R5 Łukasz Byśkiniewicz i Marcin Słobodzian zakończyli swoje sezony w pierwszej dziesiątce, zajmując odpowiednio czwarte i piąte miejsce w tabeli.

Podczas pracowitego sezonu załoga zespołu Hyundai Poland Racing, zajęła również miejsca na podium w krajowych imprezach w Czechach i we Włoszech. Zespół udaje się teraz na Sardynię na najbliższą rundę mistrzostw WRC 3, w której Huttunen i Lukka zajmują drugie miejsce.

Jari i Mikko mieli niesamowity sezon 2020 w Hyundaiu i20 R5 wraz z zespołem Hyundai Poland Racing. Po bardzo dobrych występach w pierwszych dwóch rundach sezonu, kolejne podium potwierdzające tytuł było odpowiednim sposobem na zakończenie krajowego sezonu. Zwycięstwo w mistrzostwach to ogromny zaszczyt dla debiutującego zespołu, choć oczywiście szkoda ze sezon został skrócony. Wraz z nadchodzącymi rajdami - w tym WRC 3 - przed załogą jeszcze sporo wyzwań, ale jestem przekonany, że w tym roku uzyskają jeszcze więcej świetnych wyników.

Andrew Johns Customer Racing Operations Leader w Hyundai Motorsport

Klasyfikacja kierowców Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski 2020