29.05.2024 Informacja prasowa

Hyundai Motor napędza zrównoważoną, czystą logistykę w Stanach Zjednoczonych dzięki Vision for Hydrogen Society

• Hyundai Motor dołącza do targów Advanced Clean Transportation (ACT) po raz trzeci z rzędu, aby podzielić się wizją dotyczącą wodoru (HTWO) i przedstawić swoją działalność związaną z wodorowymi pojazdami użytkowymi w Stanach Zjednoczonych
  • Na konferencji prasowej, Hyundai Motor przedstawił kamienie milowe w ramach amerykańskiego projektu wodorowych pojazdów użytkowych, którego celem jest rozwój społeczeństwa wodorowego
  • Hyundai Motor i GLOVIS America ogłaszają HTWO Logistics, nowe partnerstwo w zakresie czystej logistyki skupiające się na transporcie o zerowej emisji w stanie Georgia
  • Firma przedstawiła koncepcję ulepszeń kabiny i nowe funkcje ADAS w elektrycznej ciężarówce klasy 8., XCIENT Fuel Cell
  • Hyundai Motor i Plus współpracują przy testowaniu 4. poziomu technologii jazdy autonomicznej w ciężarówce XCIENT Fuel Cell
  • Technologia ogniw paliwowych, cyfrowa wystawa HTWO Grid i ciężarówka XCIENT Fuel Cell pojawiły się stoisku podczas ACT Expo

Hyundai Motor Company (Hyundai Motor), podczas targów Advanced Clean Transportation (ACT) Expo 2024, podzielił się wizją wodorową i przedstawił swoją działalność w zakresie czystej logistyki w Stanach Zjednoczonych napędzanej elektryczną ciężarówką klasy 8. – XCIENT Fuel Cell.

W dniach 20–23 maja w Las Vegas Convention Center firma zaprezentowała ciężarówkę XCIENT Fuel Cell i system ogniw paliwowych, a także cyfrową wystawę prezentującą koncepcję udoskonalenia pojazdu i technologie związane z wodorowym łańcuchem wartości.

Tworzenie planu działania dla społeczeństwa wodorowego

Na konferencji prasowej Hyundai Motor, Ken Ramirez, wiceprezes wykonawczy i dyrektor globalnego biznesu pojazdów użytkowych i wodoru w Hyundai Motor, podkreślił zaangażowanie firmy w budowanie społeczeństwa wodorowego. Mówił o prawdziwej wartości wodoru oraz o tym, jak grupa Hyundai Motor wykorzystuje międzybranżowe możliwości swoich spółek stowarzyszonych, obejmujące cały łańcuch wartości wodoru – od produkcji i magazynowania, po logistykę, transport i różnorodne zastosowania – aby zrealizować cel firmy, a więc wizję społeczeństwa wodorowego.

Na początku tego roku Hyundai Motor ogłosił wizję rosnącej roli marki HTWO w łańcuchu wartości wodoru, sygnalizując, że będzie ona katalizatorem globalnej transformacji energetycznej. Celem Hyundai Motor jest realizacja swojej wizji społeczeństwa wodorowego poprzez wykorzystanie zintegrowanych możliwości Grupy w różnych branżach.

Rosnąca rola naszej marki HTWO odzwierciedla wyjątkowy zasięg Hyundaia wykraczający poza mobilność w kierunku zintegrowanego łańcucha wartości wodoru, aby przewodzić globalnej transformacji energetycznej. Jesteśmy jak żadna inna firma energetyczna, będąc głęboko zakorzenionymi w mobilności – i nie jesteśmy jak żadna inna firma zajmująca się mobilnością, ponieważ nasze gałęzie sięgają energetyki. Nasza misja zawsze była jasna: wykorzystać nasze mocne strony zarówno w sektorze mobilności, jak i energii, aby zrealizować naszą wizję społeczeństwa wodorowego

Ken Ramirez Wiceprezes wykonawczy i dyrektor globalnego działu pojazdów użytkowych i technologii wodorowych w Hyundai Motor

Dołączając do prezentacji, Jim Park, starszy wiceprezes i dyrektor ds. rozwoju pojazdów użytkowych i wodorowych w Hyundai Motor North America, szczegółowo opisał wdrażanie przez firmę samochodów ciężarowych klasy 8., XCIENT z ogniwami paliwowymi, w kluczowych projektach logistyki wodorowej w Stanach Zjednoczonych; w tym w projekcie NorCAL ZERO oraz Project Clean Logistics, będących kolejnym dowodem zaangażowania firmy.

W zeszłym roku, w ramach projektu NorCAL ZERO, firma Hyundai Motor wdrożyła 30 ciężarówek XCIENT z ogniwami paliwowymi w portach w Oakland i Richmond do przewożenia kontenerów i pojazdów, co oznacza największe komercyjne wdrożenie ciężkich pojazdów elektrycznych klasy 8. z wodorowymi ogniwami paliwowymi w Ameryce Północnej. W stanie Georgia, firma pracuje nad projektem Clean Logistics w swoim zakładzie Hyundai Motor Group Metaplant America (HMGMA), mającym na celu dekarbonizację zakładu produkcyjnego firmy.

Ta przełomowa inicjatywa na rzecz dekarbonizacji portów w Kalifornii jest doskonałym przykładem tego, jak ciężarówki na wodór torują drogę do zrównoważonej logistyki przyszłości. Powtarzając sukces NorCAL ZERO i dostosowując go do konkretnych potrzeb klientów, naszym celem w Hyundaiu jest stworzenie ogólnoświatowej sieci czystych, zasilanych wodorem zakładów

Jim Park Starszy wiceprezes i dyrektor ds. rozwoju biznesu pojazdów użytkowych i technologii wodorowych w Hyundai Motor North America

Hyundai Motor aktywnie pracuje nad dekarbonizacją swojej logistyki w ramach projektu Clean Logistics. W tym roku firma wykona znaczący krok, wdrażając ciężarówki XCIENT Fuel Cell w swoim zakładzie w stanie Georgia. To wdrożenie rozpocznie wysiłki Hyundai Motor mające na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych pochodzących z wewnętrznych operacji logistycznych.

HTWO Logistics wprowadzi czyste rozwiązania do HMGMA

Glenn Clift, dyrektor wykonawczy GLOVIS America, wiodącego dostawcy usług logistycznych, który podziela wizję Hyundai Motor dotyczącą wodoru, dołączył do konferencji prasowej jako gość, aby przedstawić HTWO Logistics, partnerstwo na rzecz benchmarkingu zrównoważonych rozwiązań logistycznych skupiających się wokół HMGMA.

Nasza czysta logistyka w Georgii zajmuje się w szczególności redukcją emisji gazów cieplarnianych w transporcie przychodzącym i wychodzącym wokół naszego nowego zakładu produkcyjnego. Dzięki HTWO Logistics nawiążemy współpracę z Hyundai Motor w celu utworzenia łańcucha wartości obejmującego produkcję czystego wodoru, dostawy, tankowanie i pojazdy o zerowej emisji do obsługi logistyki, tworząc ekosystem mobilności wodorowej w zakładzie Metaplant i wokół niego

Glenn Clift Dyrektor wykonawczy GLOVIS America

Dzięki temu partnerstwu obie firmy wykorzystają kompleksowy pakiet rozwiązań HTWO, aby zmaksymalizować redukcję emisji gazów cieplarnianych. Zdobywając cenne spostrzeżenia z tego projektu, firmy zamierzają powielić ten model sukcesu na całym świecie, dalej rozwijając działalność HTWO Hyundai Motor.

Udoskonalenia pojazdów ciężarowych XCIENT z ogniwami paliwowymi

Zgodnie z ciągłym zaangażowaniem Hyundai Motor w innowacje zorientowane na klienta, firma za pomocą cyfrowej prezentacji pokazała koncepcję udoskonaleń swojej ciężarówki XCIENT Fuel Cell.

Wyświetlane filmy przedstawiły w pełni cyfrowy zestaw wskaźników o przekątnej 12,3 cala, prezentujące kierowcy jasne i zwięzłe informacje już na pierwszy rzut oka, a także system informacyjno-rozrywkowy z ekranem dotykowym o przekątnej 12,3 cala i fizycznymi przyciskami zintegrowanymi z konsolą środkową, dla zapewnienia wygody obsługi.

Wirtualny model został również wyposażony w kompleksowy zestaw zaawansowanych systemów wspomagania kierowcy (ADAS) firmy Hyundai Motor, zaprojektowanych w celu zwiększenia bezpieczeństwa jazdy i zminimalizowania zmęczenia kierowcy. Udoskonalenia te obejmują asystenta unikania kolizji czołowych (FCA), ostrzeganie o opuszczeniu pasa ruchu (LDW), ostrzeganie o unikaniu kolizji bocznych (SOD) i inteligentny tempomat (SCC).

Firma nawiązała także współpracę z marką Plus, liderem branży pojazdów autonomicznych, aby zwiększyć bezpieczeństwo drogowe i efektywność transportu towarowego. Obie firmy testują technologię jazdy autonomicznej poziomu 4. w ciężarówce XCIENT Fuel Cell firmy Hyundai Motor w Stanach Zjednoczonych, będącej pierwszą w tym kraju elektryczną ciężarówką klasy 8. z ogniwami paliwowymi.

Ciężarówka Hyundai Motor XCIENT Fuel Cell, wyposażona w technologię jazdy autonomicznej Plus SuperDrive™ poziomu 4., została zaprezentowana na stoisku Plus ACT Expo.

Wizja HTWO dotycząca potencjału wodoru w sektorze CV i poza nim

Wodór, powszechnie uważany za bezpieczny, czysty i zrównoważony nośnik energii, jest idealnym rozwiązaniem dla pojazdów użytkowych i transportu logistycznego ze względu na jego różnorodne zalety, obejmujące infrastrukturę produkcyjną, magazynową, logistyczną i tankowania. Wodór to nośnik energii o dużej gęstości, który umożliwia pojazdom elektrycznym zasilanie ogniw paliwowych (FCEV), zapewniając stałą moc wyjściową odpowiednią do jazdy na długich dystansach i przewożenia ciężkich ładunków.

Ciężarówka Hyundai Motor XCIENT Fuel Cell, napędzana sprawdzonym w praktyce systemem ogniw paliwowych, już zmieniła zasady gry i jest liderem na rynku FCEV, a liczne egzemplarze poruszają na całym świecie, w tym w Europie, Korei Południowej i Ameryce Północnej. Technologia wodorowych ogniw paliwowych Hyundaia już wykracza poza mobilność i obejmuje różne zastosowania, w tym energię stacjonarną, urządzenia przemysłowe, a wkrótce elektrolizery.

Jak ogłoszono na targach CES 2024, firma HTWO ewoluowała od systemu ogniw paliwowych do marki kompletnego łańcucha wartości wodoru, integrując możliwości Grupy w różnych branżach. Wykorzystując swoją siłę w sektorach mobilności i energii, Grupa ma obecnie wyjątkową pozycję do oferowania całościowych rozwiązań na każdym etapie łańcucha wartości wodoru.

Idąc w górę łańcucha wartości wodoru, Grupa opracowała pionierskie metody przekształcania odpadów organicznych w wodór w ramach pilotażowego projektu prowadzonego w Chungju, w Korei Południowej. W zaawansowanym procesie, w trakcie pozyskiwania biogazu z odpadów spożywczych, powstaje wodór. Wodór ten jest następnie dostarczany do znajdującej się na miejscu stacji tankowania wodoru, która zasila pojazdy wodorowe. Do końca tego roku Grupa będzie dysponować kolejnym obiektem w Korei, w którym przetwarzane będą osady ściekowe w wodór.

Grupa analizuje również model biznesowy energii wodorowej w celu zintegrowania całego łańcucha wartości, od produkcji wodoru, poprzez technologię przetwarzania tworzyw sztucznych w wodór, po wychwytywanie, utylizację, składowanie dwutlenku węgla (CCUS), transport, dostawy i różne zastosowania.

Ciężarówka XCIENT Fuel Cell na wystawie ACT Expo 2024

Ciężarówka XCIENT Fuel Cell z konfiguracją osi napędowej 6x4 została zaprezentowana na stoisku Hyundai Motor wraz z systemem wodorowych ogniw paliwowych. Ciężarówka została zademonstrowana wraz z cyfrowymi prezentacjami rozwiązań HTWO Grid oraz koncepcji ulepszeń dla ciężarówki XCIENT Fuel Cell. Firma prowadziła także program jazd testowych ciężarówek XCIENT Fuel Cell w trakcie Expo.