20.05.2023 Informacja prasowa

Sensacyjny prototyp N Vision 74 zachwycił publiczność podczas Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023

• Z okazji swojego debiutu w prestiżowym Concorso d’Eleganza Villa d’Este, firma Hyundai Motor zaprezentowała N Vision 74, samochód o wysokich osiągach, będący rewolucyjnym „laboratorium na kołach” sportowej marki N

• Samochód charakteryzuje się unikalnym napędem hybrydowym, wykorzystującym wodorowe ogniwa paliwowe, co pozwala wykrzesać z auta zrównoważone, wysokie osiągi
  • N Vision 74 jest hołdem dla dziedzictwa designu Hyundaia, zainspirowanego koncepcyjnym modelem Pony Coupe z 1974 roku, a jednocześnie wyznacza drogę do samochodów o wysokich osiągach w przyszłej, zrównoważonej mobilności

Z okazji pierwszego w historii udziału Hyundai Motor na prestiżowym wydarzeniu Concorso d'Eleganza Villa d’Este, nad włoskim jeziorem Como, Hyundai Motor zaprezentował swój koncepcyjny model N Vision 74, przykuwając uwagę gości tego światowej sławy pokazu samochodów klasycznych i prototypowych.

Zaprezentowany po raz pierwszy w 2022 roku, N Vision 74 to hybrydowe „laboratorium na kołach” z wodorowymi ogniwami paliwowymi, opracowane przez markę Hyundai N. Auto wyróżnia się designem inspirowanym koncepcyjnym modelem Pony Coupe z 1974 roku, naszkicowanym przez legendarnego włoskiego projektanta Giorgetto Giugiaro.

Hyundai Motor wykorzystuje „laboratorium na kołach” do testowania i weryfikowania zaawansowanych technologii dla przyszłych modeli seryjnych, wspierając swoje ambicje stania się liderem w bezemisyjnej przyszłości. N Vision 74 to kulminacja tradycyjnego designu Hyundaia, najnowocześniejszej technologii i emocjonalnych, wysokich osiągów typowych dla marki N, reprezentujących długoterminową wizję Hyundaia N dotyczącą zrównoważonej i wydajnej przyszłości.

N Vision 74 został stworzony w oparciu o unikalną architekturę hybrydową, która łączy zalety dwóch napędów elektrycznych – wykorzystującego akumulatory (BEV) oraz zasilanego systemem wodorowych ogniw paliwowych (FCEV). Układ opracowany z naciskiem na wysokie osiągi, jest w stanie zapewnić stabilną moc wyjściową bez spadku mocy wykazywanej przez pojazdy elektryczne w warunkach niskiego stanu naładowania. W połączeniu z 5-minutowym czasem ładowania, ta wyjątkowa hybrydowa architektura z wodorowymi ogniwami paliwowymi pokazuje pełen potencjał swojej wydajności.

N Vision 74 jest wyposażony w dwa niezależne (lewy i prawy) silniki przy tylnych kołach, oferujące moc wyjściową 680 KM i zapewniające przyspieszenie od 0 do 100 km/h w mniej niż 4 sekundy. Zasilanie silnikom zapewniają montowany z przodu zestaw wodorowych ogniw paliwowych o mocy 85 kW z przodu, umieszczony między kierowcą a pasażerem akumulator litowo-jonowy o pojemności 62 kWh, a także dwa zbiorniki wodoru montowane z tyłu auta, o pojemności 2,1 kg, co zapewnia zasięg prawie 600 km.

Przed debiutem na Concorso d’Eleganza, N Vision 74 pojawił się wraz z odnowionym prototypem Pony Coupe na wydarzeniu Hyundaia, także nad jeziorem Como, świętując powstanie pierwszego projekt firmy, celebrującego dziedzictwo marki.

Prezentując retro-futurystyczny model N Vision 74 na jednym z trzech najwspanialszych światowych konkursów samochodów klasycznych i koncepcyjnych, Hyundai Motor był w stanie zwrócić uwagę zarówno na swoje dziedzictwo w kategorii designu, jak i na wizję zrównoważonej technologii samochodów sportowych.

Uczestnictwo w Concorso d’Eleganza Villa d’Este to ogromny zaszczyt i świadczy o niezwykłej drodze Hyundai Motors, aby tu dotrzeć. Przed nami jednak o wiele więcej. Przyszłość, którą sobie wyobrażaliśmy, stopniowo staje się rzeczywistością. Samochód zmienia się ze środka transportu w platformę mobilności, która jest przedłużeniem naszego stylu życia. Hyundai znajdzie się w centrum tej transformacji, czerpiąc inspirację z naszego dziedzictwa, aby utorować drogę przyszłym formom mobilności

Luc Donckerwolke Prezes i dyrektor kreatywny Hyundai Motor Group

To wielki zaszczyt uczestniczyć w tak prestiżowym wydarzeniu we Włoszech, kraju, który zapoczątkował nasze dziedzictwo, odkrywając korzenie DNA designu Hyundaia. N Vision 74 jest hołdem dla naszych dotychczasowych wysiłków i deklaracją naszej przyszłości, przenosząc do futurystycznego projektu, śmiałego ducha modelu Pony Coupe Concept, który był marzeniem naszych inżynierów o stworzeniu pierwszego samochodu sportowego w Korei

SangYup Lee Wiceprezes i szef Hyundai Motor Design Center.

Określony mianem „Instant Icon”, czyli żywej ikony motoryzacji, podczas rozdania nagród TopGear.com 2022, N Vision 74 zapewnia równowagę między najnowocześniejszą technologią, a tradycyjnym designem. Przenosi też śmiałe założenia koncepcyjnego Pony Coupe do futurystycznego projektu Hyundaia. Jego stylistyka zewnętrzna odzwierciedla czystą powierzchnię, profil o dynamicznych proporcjach i słupek B w stylu koncepcyjnego Pony Coupe, podczas gdy zorientowany na kierowcę kokpit łączy tradycyjne i nowoczesne elementy, na przykład cyfrowy zestaw wskaźników i analogowe przyciski.