18.04.2024 Informacja prasowa

Hyundai Motor i Kia zapowiadają robota DAL-e Delivery, gotowego zrewolucjonizować usługę autonomicznych dostaw

• Hyundai Motor i Kia przedstawiają nowy projekt DAL-e Delivery oraz zaawansowane technologie, takie jak autonomiczna jazda i identyfikacja twarzy
  • Konstrukcja robota opiera się na modułach Plug & Drive (PnD) poprawiających wydajność dostaw, szczególnie w złożonych środowiskach, takich jak biura i centra handlowe
  • DAL-e Delivery osiąga prędkość maksymalną 1,2 m/s i łatwo porusza się wokół przeszkód oraz w wąskich przejściach
  • Robot jest wyposażony w technologię identyfikacji twarzy opracowaną przez Hyundai Motor i Laboratorium Robotyki Kia, która jest certyfikowana przez Koreańską Agencję ds. Internetu i Bezpieczeństwa
  • Wzmocnione zawieszenie zapewnia stabilny transport, a zwiększona ładowność pozwala pomieścić do 16 filiżanek kawy i przedmioty o wadze do 10 kg
  • DAL-e Delivery ma zadebiutować w drugim kwartale w trakcie spotkania „Factorial Seongsu” firmy IGIS, a jego celem jest zrewolucjonizowanie wydajnych usług gastronomicznych i dostaw paczek

Hyundai Motor Company i Kia Corporation zaprezentowały dziś projekt swojego nowego robota wraz ze zdjęciami i klipem wideo. Oparty na robocie dostawczym wprowadzonym w grudniu 2022 roku, DAL-e Delivery poprawi wydajność dostaw, szczególnie w złożonych przestrzeniach wewnątrz budynków, takich jak biura i centra handlowe.

Czerpiąc ze spostrzeżeń zdobytych podczas poprzedniego pilotażowego projektu Hyundai Motor i Kia, DAL-e Delivery przeszedł znaczące ulepszenia zarówno pod względem designu, jak i wydajności, zapewniając szybkie i niezawodne usługi dostaw w złożonych środowiskach.

DAL-e Delivery oferuje wydajne i niezawodne usługi dostawy żywności oraz wysyłki paczek, aby zapewnić klientom szybkie otrzymanie towaru. Nasza wizja obejmuje wdrażanie infrastruktury współpracującej w różnych przestrzeniach, w tym w biurach, restauracjach i centrach handlowych

Dong Jin Hyun Wiceprezes i szef laboratorium robotyki w Hyundai Motor i Kia

Aby zwiększyć stabilność jazdy, DAL-e Delivery zaprojektowano w postaci kwadratowej kolumny z zaokrąglonymi narożnikami, ze środkiem ciężkości umieszczonym na samym dole. Czujniki są dyskretnie zintegrowane, a wyrafinowana konstrukcja przypominająca metal zapewnia DAL-e Delivery elegancki design.

DAL-e Delivery opiera się na czterech modułach Plug & Drive (PnD), rozwiązaniu mobilnym, które łączy w sobie silnik z układem kierowniczym, zawieszeniem, układem hamulcowym i czujnikami rozpoznającymi otoczenie. Może osiągnąć prędkość do 1,2 m/s, a swobodnie poruszające się moduły PnD w połączeniu z zaawansowaną technologią jazdy autonomicznej umożliwiają rozpoznawanie przeszkód i łatwą nawigację w zatłoczonych miejscach. Ponadto, ulepszone zawieszenie robota zapewnia stabilną jazdę po nierównościach, co zapewnia bezpieczną dostawę.

DAL-e Delivery jest mniejszy niż poprzednia wersja, jednak jego przestrzeń ładunkowa została powiększona. Dzięki możliwości pomieszczenia do 16 filiżanek kawy i transportu przedmiotów o wadze do 10 kg, robot zapewnia wygodne rozwiązania w zakresie dostawy nieporęcznych oraz ciężkich paczek.

Subtelne światło zainstalowane wewnątrz przestrzeni ładunkowej pozwala łatwo rozpoznawać przedmioty. Po otwarciu pokrywy, półka wysuwa się umożliwiając użytkownikom wygodne wkładanie i wyjmowanie przedmiotów.

Wyróżniającą cechą DAL-e Delivery jest autonomiczna zdolność jazdy, nawigacji i przemieszczania się między różnymi piętrami w budynkach, płynnie współpracując z systemem sterowania windami i drzwiami. Ponadto, robot zapewnia szybką obsługę dostaw, wybierając optymalną trasę w czasie rzeczywistym.

Kiedy DAL-e Delivery dotrze do celu, rozpoznaje odbiorcę poprzez zainstalowaną kamerę. Wykorzystując zaawansowaną technologię identyfikacji twarzy AI opracowaną przez Hyundai Motor i Kia Robotics Lab, pokrywa przestrzeni ładunkowej otwiera się automatycznie bez konieczności wprowadzania hasła przez odbiorcę. Ta technologia rozpoznawania twarzy, oficjalnie certyfikowana przez Koreańską Agencję ds. Internetu i Bezpieczeństwa ze względu na dokładność na poziomie 99,9%, podkreśla doskonałość technologiczną Laboratorium Robotyki.

Robot wyposażony jest w 11,6-calowy wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości, który w czytelny sposób przedstawia stan usługi. Na ekranie wyświetlane są istotne informacje, takie jak miejsce docelowe i stan operacji, umożliwiając użytkownikom i pieszym intuicyjne zrozumienie robota. Dodatkowo animowana i wykorzystująca mimikę „twarz” DAL-e Delivery wyświetlana na ekranie zwiększa interakcję z klientem.

Hyundai Motor i Kia wdrożą DAL-e Delivery podczas spotkania „Factorial Seongsu” firmy IGIS, w drugim kwartale tego roku. Zlokalizowany w Seulu inteligentny biurowiec zostanie oddany do użytku w kwietniu. W maju ubiegłego roku Hyundai Motor i Kia podpisały umowę biznesową z IGIS dotyczącą komercjalizacji budynków przyjaznych robotom.