20.11.2023 Informacja prasowa

Euisun Chung, prezes Grupy Hyundai Motor, odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego (CBE)

• Tytuł Honorowego Komandora Orderu Imperium Brytyjskiego (CBE) został nadany w imieniu Jego Królewskiej Mości Króla Karola III w Ambasadzie Brytyjskiej w Seulu
  • Przewodniczący Chung został uhonorowany królewskimi honorami za wkład w sztukę, kulturę i przyjazną dla środowiska mobilność zelektryfikowaną
  • Jest pierwszym Koreańczykiem uhonorowanym tytułem CBE od czasu wstąpienia na tron Jego Królewskiej Mości Króla Karola III
  • Podąża śladami Prezesa Założyciela Ju-yung Chunga, który w 1977 roku również otrzymał odznaczenie CBE

Euisun Chung, Prezes Hyundai Motor Group, został uhonorowany prestiżowym tytułem Komandora Orderu Imperium Brytyjskiego (CBE) za swój wkład w sztukę, kulturę i działania przyjazne dla środowiska za sprawą zelektryfikowanej mobilności.

Przewodniczący Chung został pierwszym Koreańczykiem, któremu przyznano order CBE od czasu wstąpienia na tron Jego Królewskiej Mości Króla Karola III.

W imieniu Jego Królewskiej Mości, Ambasador Wielkiej Brytanii w Republice Korei Colin Crooks wręczył nagrodę prezesowi Chungowi podczas ceremonii wręczenia Medalu Zasługi, która odbyła się 14. listopada w Ambasadzie Brytyjskiej w Seulu.

Prezes Chung został wyróżniony, tak jak poprzednicy, których w podobny sposób uhonorowaliśmy, jako przykład wyjątkowej tradycji przywództwa komercyjnego i filantropijnego, dzięki której partnerstwo Hyundai Motor Group z naszym krajem osiągnęło bezprecedensowy poziom współpracy. Mam wielki zaszczyt wręczyć dziś wieczorem wyróżnienie Honorowego Komandora Orderu Imperium Brytyjskiego – pierwszą taką nagrodę przyznaną obywatelowi Korei za panowania Jego Królewskiej Mości Króla Karola III.

Colin Crooks Ambasador Wielkiej Brytanii w Republice Korei

Podążający śladami prezesa-założyciela Ju-yung Chunga, Euisun Chung skomentował otrzymanie odznaczenia CBE

Wierzę, że ten zaszczyt został mi przyznany nie za moją indywidualną służbę, ale w uznaniu wkładu Hyundai Motor Group we współpracę i przyjaźń naszych obu narodów”. Dodał: „Będziemy w dalszym ciągu przyczyniać się do tej dwustronnej współpracy w biznesie, sztuce, kulturze, sporcie i w służbie publicznej. Ideą Hyundai Motor Group zawsze było przekraczanie oczekiwań i osiąganie tego, co obecnie może wydawać się nieosiągalne. Wiemy, że było to możliwe, ponieważ mamy takich przyjaciół jak Wy.

Euisun Chung Hyundai Motor Group Executive Chair

Euisun Chung (Executive Chair of Hyundai Motor Group)

Tytuł Komandora Orderu Imperium Brytyjskiego nadawany jest osobom, które wniosły znaczący wkład w społeczeństwo brytyjskie na szczeblu krajowym lub regionalnym, odzwierciedlając wybitne, innowacyjne osiągnięcia w dziedzinach obejmujących technologię, naukę, sport, sztukę, kulturę, politykę, przemysł i gospodarkę.

Przewodniczący Chung został uhonorowany odznaczeniem CBE po ocenie jego zaangażowania we współpracę gospodarczą i kulturalną między Koreą a Wielką Brytanią. Partnerstwo zawiązało się wraz z utworzeniem Grupy Hyundai i zostało wzmocnione przez pierwsze pojazdy eksportowane do Wielkiej Brytanii w 1982 roku.

Hyundai Motor Company wspiera Tate Modern – światowej sławy galerię sztuki międzynarodowej i nowoczesnej w Londynie – od 2014 roku w ramach 12-letniego partnerstwa poświęconego rozwojowi sztuki i kultury nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale dla wszystkich ludzi na świecie. Wkład Grupy rozciąga się również na sferę sportową, jako sponsora tytularnego Genesis Scottish Open, jednego z najbardziej znanych turniejów golfowych w Europie.

Dzięki zaangażowaniu Grupy na rzecz człowieczeństwa i wartości skoncentrowanych na człowieku, nieustanna filozofia prezesa Chunga, zakładająca tworzenie lepszej przyszłości dla społeczeństw na całym świecie, stanowi sedno wysiłków Hyundai, w tym skupienie się Grupy na przyszłych formach przyjaznej dla środowiska, zelektryfikowanej mobilności.

Grupa Hyundai Motor zacieśniła w tym zakresie swoje relacje z Wielką Brytanią i swoją brytyjską spółką, podpisując w 2022 roku protokół ustaleń z firmą Rolls-Royce, aby stać się liderem rynku zaawansowanej mobilności powietrznej z wykorzystaniem elektrycznego napędu i technologii wodorowych ogniw paliwowych.

Wpływ Hyundai Motor Group na Wielką Brytanię znalazł odzwierciedlenie w sukcesie jej produktów motoryzacyjnych. Pojazdy marek Hyundai Motor i Kia zdobyły wiele prestiżowych nagród motoryzacyjnych, w tym Brytyjski Samochód Roku i Samochód Roku redakcji „WhatCar?”.

Prezes Chung został wcześniej uhonorowany także niezwykle prestiżowym trofeum Issigonis, przyznanym przez redakcję „Autocar”, otrzymał tytuł „Człowieka roku” redakcji MotorTrend oraz „Wizjonera roku” w plebiscycie Newsweeka „World’s Greatest Auto Disruptors”.