22.06.2020 Informacja prasowa

Michael Cole nowym Prezesem Hyundai Motor Europe

• 1 lipca 2020 roku Michael Cole dołączy do europejskiej centrali Hyundai, przejmując odpowiedzialność za regionalne operacje handlowe i produkcyjne firmy
  • Jest to kolejny krok w karierze pana Cole w Hyundai Motor Group, po 11 latach piastowania wysokich stanowisk kierowniczych w marce Kia
  • Michael Cole zastąpi na stanowisku Prezesa Hyundai Motor Europe pana Dongwoo Choi

22 czerwca 2020 - Hyundai ogłosił, że 1 lipca 2020 roku Michael Cole obejmie stanowisko Prezesa europejskiej centrali firmy.

Jest to kolejny krok w karierze pana Cole w Hyundai Motor Group, po 11 latach piastowania wysokich stanowisk kierowniczych w marce Kia. Ostatnio pełnił on funkcję Prezesa Kia Motors America. Michael Cole zastąpi na stanowisku dotychczasowego Prezesa Hyundai Motor Europe pana Dongwoo Choi, który sprawował tę funkcję przez ostatnie dwa lata.

Pan Cole wniesie do firmy Hyundai swoje bogate doświadczenie, które zdobył pracując na wysokich stanowiskach na szczeblach krajowych i regionalnych. Zanim objął ostatnie stanowisko w Kia Motors America pełnił również funkcję Dyrektora Operacyjnego Kia Motors Europe, a wcześniej Dyrektora Zarządzającego Kia Motors UK. Przez cały ten czas był zaangażowany w realizowanie strategii i działań ze wszystkich obszarów biznesu - od produktu i marketingu, po obsługę Klienta i sprzedaż detaliczną.

Pan Choi dołączył do Hyundai Motor Europe w 2018 roku i od tego czasu z powodzeniem przewodził firmie w regionie. W tym czasie struktura organizacji została zmieniona i podlegają jej obecnie także dwie regionalne fabryki w Czechach i Turcji. Europejska centrala Hyundai zyskała także większą autonomię w zakresie realizowania strategii zrównoważonego wzrostu i wspierania innowacji. Wcześniej Pan Choi zajmował szereg stanowisk kierowniczych w Hyundai, w tym Kierownika Europejskiego Oddziału Operacyjnego w globalnej centrali oraz Prezesa Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Rok 2020 jest dla marki Hyundai niezwykle ważny. Firma odnawia całą europejską gamę produktów i wprowadza szereg nowych zelektryfikowanych modeli. Dzisiaj Hyundai oferuje najbardziej zróżnicowaną gamę układów napędowych na rynku, a ponad trzy czwarte modeli jest dostępnych w wersji zelektryfikowanej. W tym roku firma wprowadziła już na rynek i10 Nowej Generacji i zaprezentowała i20 Nowej Generacji, rodzinę nowych i30 oraz nowego Santa Fe, a do końca roku pojawi się jeszcze więcej elektryzujących nowości.