14.04.2022 Informacja prasowa

Hyundai IONIQ 5 zdobywa trzy nagrody World Car of the Year, w tym główną dla światowego samochodu roku

• W pełni elektryczny IONIQ 5 nagrodzony przez World Car Awards podczas New York International Auto Show we wszystkich trzech kategoriach, w których był nominowany
  • Model ten jest pierwszym w nowej erze pojazdów elektrycznych marki, opartym na dedykowanej, zaawansowanej i w pełni elektrycznej platformie E-GMP
  • IONIQ 5 zwiastuje nową erę w designie marki Hyundai z Parametryczną Dynamiką i luksusowym motywem Living Space
  • Od momentu wprowadzenia na rynek w 2021 roku, IONIQ 5 zdobył wiele wyróżnień, w tym German Car of the Year, UK Car of the Year, Samochód Roku magazynu Auto Express oraz Elektryczny Samochód Roku magazynu Auto Bild
  • Jako dostawca inteligentnych rozwiązań w zakresie mobilności, Hyundai Motor planuje wprowadzić do 2030 r. 17 modeli pojazdów elektrycznych, w tym luksusowe modele marki Genesis

Cieszący się ogromnym uznaniem Hyundai IONIQ 5 wygrał prestiżowe rozdanie nagród World Car Awards 2022. W pełni elektryczny, średniej wielkości SUV zdobył tytuły World Car of the Year (Światowy Samochód Roku), World Electric Vehicle of the Year (Światowy Elektryczny Samochód Roku) i World Car Design of the Year (Światowy Design Samochodu Roku). Wyniki zostały ogłoszone podczas gali, która odbyła się podczas Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych w Nowym Jorku (NYIAS).

IONIQ 5 został doceniony przez jury składające się ze 102 dziennikarzy motoryzacyjnych z 33 krajów świata. Innowacyjny pojazd elektryczny (BEV), który zdobył już wiele międzynarodowych wyróżnień, został wzięty pod uwagę wraz z 27 konkurencyjnymi modelami wprowadzonymi na rynek w 2021 roku, ostatecznie odnosząc zwycięstwo nad innymi finalistami we wszystkich trzech kategoriach, w których został nominowany.

IONIQ 5 wykorzystuje nową platformę E-GMP (Electric-Global Modular Platform), aby zapewnić ultraszybkie ładowanie 800 V, które pozwala naładować baterię od 10 do 80 procent w ciągu zaledwie 18 minut, oraz bardzo przestronne wnętrze wykorzystujące materiały pozyskiwane w zrównoważony sposób. Dzięki swoim wyjątkowym proporcjom z wydłużonym rozstawem osi, auto zapewnia przestronność dużego samochodu osobowego. Dla wersji z napędem na dwa koła (2WD) i akumulatorem 72,6 kWh, zasięg IONIQ-a 5 na jednym ładowaniu wyniesie około 470–480 km, zgodnie z cyklem WLTP. Jego innowacyjne funkcje, takie jak technologia Vehicle-to-Load (V2L), zaawansowana łączność czy systemy wspomagania kierowcy, zapewniają najwyższą jakość oraz komfort jazdy.

Jesteśmy naprawdę zaszczyceni otrzymaniem tych prestiżowych nagród, które są wyrazami uznania dla talentu i wysiłku wszystkich naszych pracowników i partnerów w Hyundai Motor Company. Naszą wizją jest tworzenie Postępu dla Ludzkości, a to wyróżnienie naszego podejścia z pewnością przyczyni się do dodatkowej motywacji aby urzeczywistnić tą wizję

Jaehoon Chang Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Company

Wraz z przekształceniem Hyundai Motor w dostawcę inteligentnych rozwiązań w zakresie mobilności, firma przyspiesza swoją strategię elektryfikacji, aby stać się wiodącym na świecie producentem pojazdów elektrycznych. Hyundai planuje wprowadzić do 2030 r. 17 nowych modeli BEV, w tym modele luksusowej marki Genesis, oraz zamierza zwiększyć roczną globalną sprzedaż BEV do 1,87 mln sztuk do 2030 r.

IONIQ 5 jest dla nas bardzo ważnym osiągnięciem, ponieważ dzięki naszym innowacyjnym technologiom platformy E-GMP, wyjątkowej wydajności i przełomowemu podejściu do projektowania i przestrzeni jesteśmy pionierami nowej generacji inteligentnych rozwiązań mobilnych. IONIQ 5 wywarł bardzo dobre wrażenie na coraz bardziej świadomych ekologicznie konsumentach na całym świecie, a jego sukces wspiera przyspieszenie elektryfikacji przemysłu motoryzacyjnego. Tempo zmian w Hyundai będzie kontynuowane do końca 2022 roku, ponieważ wkrótce dołączymy kolejne modele do naszej nagradzanej gamy IONIQ.

Jaehoon Chang Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Company

IONIQ 5 zwiastuje nową erę w designie Hyundaia, zdefiniowaną przez to, co projektanci marki nazywają Parametryczną dynamiką z detalami powierzchni przypominającymi klejnoty, które określają tożsamość wizualną pojazdu typu BEV. Ten unikalny wygląd zewnętrzny IONIQ-a 5 charakteryzuje się czystymi i ostrymi liniami, które podkreślają jego obecność na drodze, charakterystycznymi reflektorami LED z motywem Parametrycznych Pikseli oraz równie wyjątkowymi tylnymi lampami.

Wnętrze modelu IONIQ 5 w pełni wykorzystuje rozstaw osi 3000 mm, oferując jedyną w swoim rodzaju ruchomą konsolę środkową, która umożliwia pasażerom większą swobodę ruchów. Wiele elementów wnętrza wykorzystuje ekologiczne materiały pozyskiwane w sposób zrównoważony, m. in. Tworzywo PET z recyklingu, przędze roślinne (bio PET) i z naturalnej wełny, skórę ekologiczną czy bio farbę z ekstraktami roślinnymi, które odzwierciedlają rosnące zainteresowanie konsumentów etycznymi, zrównoważonymi produktami.

Dzięki IONIQ 5 zdefiniowaliśmy na nowo doświadczenie mobilności. Ten niezwykły samochód został stworzony dzięki pasji i wysiłkom projektantów i inżynierów, którzy przesuwali granice tego, co jest możliwe w przestrzeni EV

SangYup Lee Wiceprezes Wykonawczy i Szef Globalnego Centrum Projektowego Hyundai

Od czasu swojej globalnej premiery w zeszłym roku, IONIQ 5 zdobył prestiżowe międzynarodowe wyróżnienia, w tym German Car of the Year, UK Car of the Year, Samochód Roku magazynu Auto Express oraz Elektryczny Samochód Roku magazynu Auto Bild . Model zajął również pierwsze miejsce w pierwszym w historii konkursie Best Cars of the Year 2021/2022.

Do nagrody World Car of the Year jury wybrało model IONIQ 5 z początkowej listy 28 pojazdów, a następnie spośród trzech finalistów. Aby zakwalifikować się do tej prestiżowej kategorii, pojazdy muszą być produkowane w liczbie co najmniej 10 000 sztuk rocznie, być wycenione poniżej „poziomu dobra luksusowego” na głównych rynkach i sprzedawane na co najmniej dwóch głównych rynkach na dwóch kontynentach w okresie od 1 stycznia 2021 do 30 marca 2022.

W konkursie World Electric Vehicle of the Year jury wybrało model IONIQ 5 z początkowej listy 11 pojazdów, a następnie spośród trzech finalistów. Aby zakwalifikować się do tej kategorii, pojazdy muszą być napędzane co najmniej jednym silnikiem elektrycznym, produkowanym w minimalnej ilości 5000 sztuk rocznie i sprzedawanych na co najmniej dwóch głównych rynkach na dwóch kontynentach w okresie od 1 stycznia 2021 do 30 marca 2022.

W konkursie World Car Design of the Year jury składające się z sześciu ekspertów z Francji, Niemiec, Japonii, Wielkiej Brytanii i USA wybrało model IONIQ 5 spośród wszystkich pojazdów rywalizujących w pozostałych pięciu kategoriach. Jury dokonało przeglądu każdego pojazdu pod kątem stylu i innowacji.

Jesteśmy dumni, że możemy być częścią najważniejszej gali motoryzacyjnej na świecie. Cieszymy się, że wszyscy wrócili dziś na Auto Show, aby na żywo ogłosić zwycięzców. Podczas gdy ostatnie dwa lata były wyzwaniem dla każdego, klienci są już gotowi aby fizycznie przetestować niesamowite nowe pojazdy oraz innowacyjne technologie, które mają one do zaoferowania. Gratulacje i życzę wszystkim finalistom powodzenia!

Mark Schienberg Prezes New York Auto Show

Coroczne nagrody World Car Awards przyznawane są za najlepszy design, samochód luksusowy, samochód sportowy, samochód miejski, samochód elektryczny i najlepszy samochód roku. W lutym jury uhonorowało Luca Donckerwolke, Dyrektora Kreatywnego Hyundai Motor Group, tytułem 2022 World Car Person of the Year (Światowa Osobowość Motoryzacyjna Roku 2022) za jego znaczący wkład w nadzorowanie rozwoju nowych modeli, w tym IONIQ 5.