07.11.2022 Informacja prasowa

Hyundai w globalnym rankingu Interbrand: wartość marki wzrosła o 14% w ciągu roku, zapewniając 1. miejsce wśród najszybciej rosnących producentów samochodów

• Hyundai Motor drugi rok z rzędu plasuje się na 35. miejscu pod względem wartości marki; to jednocześnie ósmy rok z rzędu w najlepszej 40-stce.
  • Pozytywna ocena Interbrand potwierdza strategiczne ukierunkowanie firmy na rozwój samochodów z napędem elektrycznym, rozszerzenie wizji przyszłej mobilności i proaktywne inicjatywy zarządzania ESG
  • Tempo wzrostu wartości marki dało 1. miejsce na rynku motoryzacyjnym, co odzwierciedla wizję rozszerzonej mobilności firmy, aby sprostać zmieniającym się potrzebom klientów w obliczu zmiany paradygmatu całej branży

Hyundai Motor Company ogłosił dzisiaj, że globalna wartość marki, według corocznego raportu Interbrand, wzrosła o 14 procent rok do roku, osiągając 17,3 miliarda dolarów (17,48 miliarda euro) w 2022 roku. Skutkuje to, już po raz drugi z rzędu, zajęciem 35. miejsca i po raz ósmy z rzędu miejsca wśród 40 najlepszych marek. Hyundai osiągnął również najszybszy wzrost wśród wszystkich marek motoryzacyjnych, z wyłączeniem producentów aut luksusowych.

Kluczowe czynniki w pozytywnej ocenie Hyundaia przez Interbrand, obejmują strategiczne skupienie się firmy na rozwoju pojazdów elektrycznych (EV), rozszerzeniu wizji przyszłej mobilności o metamobilność oraz proaktywne zarządzanie ESG – wszystko to podkreśla jej przyszłościową wykonalność biznesową i konkurencyjność w porównaniu z innymi markami motoryzacyjnymi, podczas poważnej zmiany paradygmatu w branży.

Wiodąca pozycja na rynku pojazdów elektrycznych, dzięki najnowocześniejszym technologiom i przyciągającemu wzrok designowi

Rosnąca oferta rodziny IONIQ jest powszechnie podziwiana za innowacyjne technologie i ekscytującą stylizację wprowadzane do coraz bardziej konkurencyjnego segmentu pojazdów elektrycznych. Wprowadzony na rynek w 2021 roku, IONIQ 5 wyznaczył kierunek projektowania i technologii Hyundaia dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Zdobył on też wiele nagród, w tym prestiżowy tytuł Światowego Samochodu Roku 2022, pokonując modele sportowe i luksusowe.

W 2022 roku Hyundai zaprezentował model IONIQ 6 – to zelektryfikowany Streamliner, przyciągający żywe zainteresowanie konsumentów i krytyków swoją unikalną stylistyką, zwiększonym zasięgiem i innowacyjnym wnętrzem.

Pod swoją dedykowaną marką aut elektrycznych, Hyundai wykorzysta wiodącą w branży wiedzę produkcyjną, aby w 2024 roku dodać do oferty całkowicie elektrycznego SUV-a IONIQ 7 w odpowiedzi na szybko rosnące zapotrzebowanie rynku i nadal budować swoją pozycję lidera w segmencie pojazdów elektrycznych.

Rozszerzanie wizji mobilności przyszłości i postępu technologicznego

W pawilonie firmy Hyundai, podczas CES 2022, który zdobył główną nagrodę w konkursie Red Dot Award 2022, firma pokazała, w jaki sposób jej działalność w dziedzinie robotyki będzie napędzać zmianę paradygmatu w kierunku mobilności przyszłości, wykraczając poza tradycyjne środki transportu, aby zapewnić ludzkości nieograniczoną swobodę przemieszczania się.

Na CES 2022 firma przedstawiła swoją wizję, w której różnice między przyszłymi formami transportu zostaną zatarte za sprawą dalszego rozwoju robotyki, takiej jak sztuczna inteligencja i jazda autonomiczna. Różnorodna mobilność, w tym samochody, robotyka i zaawansowana miejska mobilność powietrzna (UAM), będą również służyć jako inteligentne urządzenia umożliwiające dostęp do metawersu.

Wspierając swoją wizję mobilności w przyszłości, firma ujawniła koncepcję „metamobilności”, której celem jest pionierskie połączenie między urządzeniami inteligentnymi i metawersem, co rozszerzy rolę mobilności o wirtualną rzeczywistość (VR), ostatecznie umożliwiając ludziom przezwyciężenie fizycznych ograniczeń. Hyundai podzielił się również swoją wizją, w jaki sposób roboty będą działać jako medium między światem rzeczywistym a przestrzenią wirtualną, umożliwiając użytkownikom wprowadzanie zmian w metawersie, które będą widoczne w rzeczywistości.

Aby zrealizować metamobilność, firma planuje stworzyć „inteligentną fabrykę” w Singapurze do końca 2022 roku, tworząc strategiczne partnerstwa z wiodącymi firmami w celu ustanowienia platformy i przygotowania mapę działania. W ten sposób Hyundai Motor spodziewa się przyspieszyć swoją transformację w dostawcę rozwiązań Smart Mobility, wyposażonego w unikalny ekosystem mobilności, który zwiększa wydajność operacyjną i promuje innowacje produkcyjne.

Wzmacnianie wiarygodności i empatii marki poprzez proaktywne zarządzanie ESG

Wraz z wdrażaniem przyjaznych dla środowiska i zorientowanych na przyszłość technologii, Hyundai zwiększa wiarygodność i empatię swojej marki poprzez proaktywne inicjatywy środowiskowe, społeczne i dotyczące zarządzania (ESG), takie jak wzmocnienie wytycznych dotyczących poprawy środowiska pracy w łańcuchu dostaw.

W uznaniu wyników działań zarządczych ESG, firma została po raz pierwszy włączona do światowego indeksu Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World Index, co oznacza, że znalazła się w czołówce 10 procent spośród 2500 globalnych firm pod względem kapitalizacji rynkowej.

Ponieważ branża motoryzacyjna nadal przechodzi poważną zmianę paradygmatu, Hyundai będzie nadal dążył do przekształcenia się w inteligentnego lidera mobilności, który nie tylko zapewnia sprawność technologiczną, dzięki odważnym inwestycjom w branżę mobilności przyszłości, ale także wypełnia swoje obowiązki na rzecz lepszego jutra dla całej ludzkości

Jaehoon Chang Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Company

Globalna firma konsultingowa Interbrand przeprowadza coroczną ocenę największych międzynarodowych firm, aby publikować ranking Best Global Brands. Aktualna wartość każdej marki jest ustalana na podstawie kompleksowej oceny jej operacji fiskalnych i marketingowych, które są wykorzystywane do obliczania jej przyszłych przychodów.