04.02.2022 Informacja prasowa

Hyundai rozpoczyna 2022 rok od znacznego wzrostu

• Hyundai rozpoczyna 2022 rok od 33 procentowego wzrostu, utrzymując wzrostowy trend z 2021 roku, który marka zakończyła rekordowa liczbą 26 838 rejestracji
  • Tempo wzrostu marki Hyundai jest dużo szybsze niż rynku, co pozwoliło na zwiększenie udziału w rynku samochodów osobowych do ponad 5 procent
  • Bestsellerem marki był TUCSON, którego zarejestrowano 693 sztuki, aż o imponujące 63% więcej niż w styczniu ubiegłego roku
  • Hyundai rozpoczyna rok na pozycji lidera sprzedaży samochodów elektrycznych zasilanych wodorem (FCEV)

Hyundai rozpoczyna rok od 33-procentowego wzrostu rok do roku, dzięki czemu zwiększa do ponad 5,3% udział w rynku, który zanotował spadek o ponad 10 procent. Kolejne miesiąc wzrostów stanowi kontynuację pozytywnego trendu z 2021 roku, gdy marka osiągnęła rekordowe 26 383 rejestracji. Hyundai dzięki rejestracji 1 547 samochodów osobowych zakończył zeszły miesiąc na 6. Miejscu, awansując aż o 4 pozycje względem stycznia zeszłego roku.

Ponownie najlepsze wyniki sprzedaży osiągnął model TUCSON. Do Klientów trafiło 693 sztuk, czyli aż o 63 procent więcej w porównaniu do zeszłego roku. Większość z nich stanowili Klienci indywidualni, którzy zarejestrowali aż 388 sztuk. Sprawiło to, że Hyundai TUCSON był 5-tym najchętniej wybieranym przez Klientów indywidualnych i jednym z 10 najchętniej rejestrowanych modeli ogółem. Osiągnięcie tych rezultatów było możliwe dzięki sprawnym dostawom ze zlokalizowanej nieopodal polskiej granicy fabryki w czeskich Noszowicach. Model TUCSON w wersji benzynowej wyróżnia się krótkim czasem dostawy w obecnych realiach, natomiast z uwagi na dużo wyższą niż zakładano liczbę zamówień, oczekiwanie na wersje hybrydowe jest dłuższe od standardowego. Niemniej jednak sukcesywnie kolejne egzemplarze bestsellera Hyundai są wydawane do Klientów.

Dobry wynik modelu TUCSON, pozostałych zelektryfikowanych SUV-ów: SANTA FE i KONA, oraz debiutujących w zeszłym roku modeli BAYON oraz elektrycznego IONIQ 5, sprawił, że udział modeli SUV wzrósł do 62 procent. Dla porównania w zeszłym roku modele SUV stanowiły niecałą połowę rejestracji. Wzrósł także udział wersji hybrydowych w segmencie SUV, dla modelu TUCSON aż 4-krotnie. Natomiast model SANTA FE po wycofaniu z gamy silników wysokoprężnych, oferowany jest wyłącznie w wersji hybrydowej (HEV) i plug-in (PHEV). W styczniu wersja PHEV przekroczyła popularnością wersję HEV i została najpopularniejszą wersją napędową tego komfortowego SUV-a.

Dobrym wynikiem może pochwalić się także wprowadzona w zeszłym roku nowa ELANTRA. Od rozpoczęcia sprzedaży 7. generacja modelu znalazła już ponad 1 000 nabywców, a jej sprzedaż była wyższa o 92 sztuki w porównaniu w styczniu 2022 roku w porównaniu do tego samego okresu ubiegłego roku.

Hyundai rozpoczyna rok na pozycji lidera sprzedaży samochodów elektrycznych zasilanych wodorem (FCEV). W styczniu zarejestrowano aż 22 sztuki bezemisyjnego modelu NEXO i już zaledwie po miesiącu wiadomo, że tegoroczna sprzedaż samochodów na wodór marki Hyundai będzie rekordowa.

We wrześniu 2021 roku, Hyundai ogłosił, że do 2035 roku planuje zaprzestanie sprzedaży samochód z silnikami spalinowymi i zaoferuje wyłącznie pojazdy zeroemisyjnych. W ramach dążenia do czystej mobilności, Hyundai zamierza w nadchodzących latach umocnić swoją pozycję lidera w dziedzinie elektryfikacji i dążyć do osiągnięcia celu – sprawienia, aby 30 procent światowej sprzedaży marki stanowiły pojazdy o zerowej emisji (ZEV). Firma szacuje, że do 2040 roku pojazdy z napędem elektrycznym (BEV) i pojazdy elektryczne z ogniwami paliwowymi (FCEV) będą stanowić już 80 procent jej całkowitej sprzedaży. Koncern pracuje nad osiągnięciem neutralności węglowej do 2045 roku oraz rozwojem wizji „Postępu dla Ludzkości” opierającej się na dążeniu do zapewnienia powszechnie dostępnej mobilności przy jednoczesnym wspieraniu rozwoju społeczeństwa bezemisyjnego. Poprzez partnerstwa strategiczne Hyundai angażuje się także w rozwój zeroemisyjnej mobilności powietrznej.

*Wyniki rejestracji na bazie PZPM