04.10.2022 Informacja prasowa

Hyundai Motor zdobywa swoje pierwsze wyróżnienie w kategorii „Luminary” podczas Red Dot Award: Design Concept 2022, za koncepcję Trailer Drone

• Hyundai Motor zdobył trzy nagrody, przede wszystkim swoje pierwsze wyróżnienie w kategorii „Luminary” za koncepcję autonomicznego pojazdu wodorowego – Trailer Drone
  • Wyróżnienie „Luminary” to najwyższy poziom uznania w konkursie Red Dot Award: Design Concept, przyznawane wśród zwycięzców „Best of the Best”
  • Podczas Red Dot uhonorowano także elektryczny samochód koncepcyjny SEVEN (SUEV, czyli sport utility electric vehicle) – okrzyknięto go hasłem „Best of the Best”, natomiast modułową platformę Plug & Drive (PnD) uznano zwycięzcą konkursu
  • Dzięki szerokiej gamie koncepcji mobilności opartych na różnych technologiach, Hyundai demonstruje swoją szybką transformację w dostawcę inteligentnych rozwiązań mobilności

Hyundai Motor Company zdobył swoje pierwsze w historii wyróżnienie w kategorii „Luminary” w konkursie Red Dot Award: Design Concept 2022, za koncepcję autonomicznej mobilności wodorowej Trailer Drone, czyli systemu komercyjnego transportu drogowego.

Wyróżnienie „Luminary” to najwyższy poziom uznania w konkursie Red Dot Award: Design Concept, przyznawany spośród zwycięzców „Best of the Best” jako inspiracja i wzór dla projektantów.

Ponadto, Hyundai zdobył trzy nagrody, w tym wyróżnienia „Luminary” i „Best of the Best” podczas corocznej imprezy organizowanej przez niemiecki Design Zentrum Nordrhein-Westfalen. Oprócz nagrody „Luminary” dla Drone Trailer, Red Dot uhonorował również koncepcję SUV-a SEVEN wyróżnieniem „Best of the Best”, a opartą na robotyce platformę Plug&Drive (PnD) okrzyknięto zwycięzcą konkursu.

Red Dot po raz kolejny docenił nasze wysiłki zmierzające ku przekształceniu się w dostawcę inteligentnych rozwiązań mobilnych, dzięki wizjonerskim projektom opartym na różnorodnych technologiach. W szczególności Trailer Drone jest ważną koncepcją, która pokazuje naszą wizję autonomicznych pojazdów użytkowych opartych na wodorowych ogniwach paliwowych" „Nagroda Luminary jest wyrazem pasji i wysiłków naszych projektantów oraz inżynierów, aby spełnić marzenie o bezemisyjnej mobilności

SangYup Lee Wiceprezes Wykonawczy i szef Globalnego Centrum Projektowego Hyundaia

Trailer Drone to zasilany wodorem system transportu kontenerów, który może działać w pełni autonomicznie. Dzięki sprytnie ulokowanym zbiornikom wodoru, elastyczny i wydajny Trailer Drone zapewnia ponad 1000 km zasięgu na jednym tankowaniu – jest więc porównywalny z istniejącymi systemami transportu kontenerów.

Hyundai zaprojektował taką koncepcję, aby zaprezentować różnorodne zastosowania przy użyciu e-Bogies, a więc pojazdów przypominających podwozie wagonów kolejowych. Trailer Drone to unikalne i innowacyjne rozwiązanie mobilności komercyjnej, w którym kontener jest umieszczony na dwóch e-Bogies, co pozwala osiągnąć znacznie mniejszy promień skrętu, niż w przypadku zwykłych samochodów ciężarowych z naczepą.

W przeciwieństwie do konwencjonalnych naczep, które są przeznaczone wyłącznie do transportu kontenerowego, Trailer Drone oferuje wielofunkcyjną platformę zdolną do nieograniczonej liczby zastosowań. Gdy pojazd e-Bogie jest używany oddzielnie od naczepy kontenerowej, może być używany do transportu ładunków, w budownictwie, straży pożarnej i ratownictwie.

Zwycięski w kategorii „Best of the Best” samochód koncepcyjny SEVEN z napędem elektrycznym (SUEV), zaprezentowano na targach motoryzacyjnych w Los Angeles w 2021 roku, tak jak koncept 45 w 2019 roku i prototyp Prophecy w 2020 roku. Marka IONIQ, dzięki swoim innowacjom przestrzennym i wysokiej estetyce, przekształciła pojazd w wizjonerską przestrzeń życiową na kołach.

Dzięki projektowi zoptymalizowanemu pod kątem wydajności aerodynamicznej i czystej estetyki, Hyundai stworzył sylwetkę, która całkowicie różni się od typowych projektów SUV-ów. Zbudowany na platformie Electric Global Modular Platform (E-GMP) model SEVEN ma długi rozstaw osi, aerodynamiczną sylwetkę i wyjątkowe proporcje, co zapewnia mocny design, który pozostawia niezatarte wrażenie.

Moduł PnD, który Hyundai zaprezentował na targach CES 2022 a Red Dot okrzyknęło zwycięzcą, to kompleksowe rozwiązanie mobilne, które łączy elektryczny napęd zbudowany w koło, inteligentny układ kierowniczy, hamulcowy i zawieszenie, które można podnosić i opuszczać w dowolnym celu. Moduł PnD można dołączyć do wszystkiego, od stołów po kontenery, aby zwiększyć ich mobilność. Użytkownicy mogą wybierać różne konfiguracje napędów i rozmiary platform w zależności od swoich wymagań.

Jednokołowa jednostka wykorzystuje siłownik pozwalający osiągnąć nieograniczony obrót koła, co oznacza, że może obracać się o 360 stopni i umożliwia ruch holonomiczny. Czujniki LiDAR i kamery umożliwiają autonomiczne poruszanie się obiektów przymocowanych do PnD.

Red Dot Award to jeden z największych światowych konkursów designu, organizowany przez Design Zentrum Nordrhein Westfalen w Niemczech. Nagroda składa się z trzech różnych dyscyplin — design produktu, design marki i komunikacji oraz projekty koncepcyjne – aby lepiej ocenić różnorodność w dziedzinie projektowania. Nagroda Red Dot Award: Design Concept angażuje projektantów, studia projektowe, firmy i uniwersytety do zakwestionowania status quo i zaprezentowania swoich najbardziej ekscytujących koncepcji projektowych i prototypów międzynarodowemu panelowi ekspertów w dziedzinie projektowania. Aby uzyskać więcej informacji o Red Dot, odwiedź https://www.red-dot.org/