16.09.2021 Informacja prasowa

Najważniejsze wydarzenia Hyundai Motor na targach IAA Mobility 2021

• Podczas IAA Mobility 2021 Hyundai Motor zobowiązał się do osiągnięcia neutralności węglowej do 2045 roku
  • Przełomowy i w pełni elektryczny pojazd Robotaxi, oparty na modelu IONIQ 5, zadebiutował na międzynarodowej arenie podczas IAA Mobility 2021
  • Kluczowi przedstawiciele Hyundai byli na miejscu targów, aby przedstawić wizję firmy i wziąć udział w spotkaniach z mediami
  • Usługa Blue Lane, która pozwalała przetestować najnowsze pojazdy czystej mobilności, została w pełni zarezerwowana już w pierwszych dniach targów

Na targach IAA Mobility 2021 Hyundai Motor zobowiązał się do osiągnięcia neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla w swoich produktach i działaniach na całym świecie do 2045 roku. Ponadto firma zaprezentowała swój przełomowy, całkowicie elektryczny pojazd Robotaxi wraz z firmą Motional, który bazuje na wielokrotnie nagradzanym modelu IONIQ 5.

W tym roku IAA po raz pierwszy odbyło się w Monachium, w Niemczech. Był to pierwszy występ Hyundaia na targach motoryzacyjnych w Europie od czasu wybuchu pandemii koronawirusa. Wprowadzono szereg zasad zapewniających bezpieczeństwo wystawcom i uczestnikom. Poprzez serię odważnych postulatów marki Hyundai na temat swojej przyszłej strategii i wprowadzenie innowacyjnych produktów, zainteresowanie mediów okazało się niezwykle duże.

Podczas IAA dziennikarze mieli okazję poznać najnowsze pojazdy czystej mobilności Hyundaia na wyznaczonej w Monachium trasie Blue Lane. W tym pojazdy IONIQ 5, NEXO, Kona Electric i autobusu Elec City Fuel Cell. Okazało się to wielkim sukcesem, ponieważ już w pierwszych dniach imprezy wszystkie miejsca zostały zarezerwowane.

IAA to bez wątpienia wiodące targi motoryzacyjne w Europie i byliśmy zachwyceni, że mogliśmy przedstawić naszą drogę do neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla podczas pierwszej w historii imprezy w Monachium. IAA dały nam również możliwość zaprezentowania niektórych z naszych budzących ogromne zainteresowanie produktów, w tym światowej premiery Robotaxi opartego na IONIQ 5. Ten model będzie służył jako platforma dla w pełni autonomicznych „robotaksówek” i ostatecznie sprawi, że pojazdy bez kierowcy staną się bezpieczną, niezawodną i dostępną rzeczywistością.

Michael Cole Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Europe

Duże zainteresowanie mediów działalnością marki Hyundai na targach IAA

Obecność firmy Hyundai na targach IAA Mobility 2021 wzbudziła duże zainteresowanie wśród międzynarodowych mediów motoryzacyjnych. Wiele publikacji doceniło jasne zobowiązanie Hyundaia do osiągnięcia neutralności węglowej oraz plan zaprzestania sprzedaży pojazdów z silnikami spalinowymi w Europie od 2035 roku.

Na włoskim portalu Motorbox.com podkreślono: „Wśród wielu zapowiedzi Hyundaia na targach IAA Mobility 2021 w Monachium w szczególności wyróżnia się decyzja koreańskiej firmy o zaprzestaniu sprzedaży pojazdów z silnikami spalinowymi w Europie od 2035 roku. Ambitnym celem jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla zarówno w produktach, jak i działaniach operacyjnych do 2045 roku”.

Co więcej, Robotaxi oparte na IONIQ 5 również odbiło się szerokim echem w prasie. Francuski magazyn Motorsactu.com opisał Robotaxi: „Zbudowane na bazie w 100% elektrycznego Hyundaia IONIQ 5, który został wprowadzony na światowy rynek na początku tego roku, Robotaxi jest autonomicznym pojazdem 4. poziomu (wg skali SEA), który może bezpiecznie poruszać się bez udziału kierowcy. Stanowi on połączenie dwóch najbardziej rewolucyjnych technologii w mobilności: elektryfikacji i jazdy autonomicznej. Fuzja tych technologii może sprawić, że transport będzie lepiej przemyślany, bezpieczniejszy i bardziej zrównoważony”.

Trzy filary Hyundaia na drodze do neutralności węglowej

Podczas wydarzenia Hyundai ujawnił, że jego zintegrowana i wielowymiarowa strategia osiągnięcia neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla opiera się na trzech filarach: czystej mobilności, platformach nowej generacji i zielonej energii.

W ramach dążenia do czystej mobilności, Hyundai zamierza w nadchodzących latach umocnić swoją pozycję lidera w dziedzinie elektryfikacji i dążyć do osiągnięcia celu – sprawienia, aby 30 procent światowej sprzedaży marki stanowiły pojazdy o zerowej emisji (ZEV). Firma szacuje, że do 2040 roku pojazdy z napędem elektrycznym (BEV) i pojazdy elektryczne z ogniwami paliwowymi (FCEV) będą stanowić już 80 procent jej całkowitej sprzedaży.

Hyundai dokonał również wiodących inwestycji w dziedzinie środków transportu nowej generacji. Podczas targów IAA Mobility 2021 odbyła się światowa premiera przełomowego Robotaxi. Ten autonomiczny pojazd charakteryzujący się wysokim poziomem automatyzacji jazdy (poziom 4. w skali SAE) oparty jest na modelu IONIQ 5. Hyundai opracował ten model we współpracy z firmą Motional, światowym liderem w dziedzinie technologii bezzałogowych. Motional zajmie się przewożeniem osób już w 2023 roku, kiedy w pełni uruchomi swoją autonomiczną usługę. Ponadto, Hyundai zamierza wprowadzić w 2028 roku w pełni elektryczny pojazd miejskiej mobilności powietrznej (UAM) zoptymalizowany pod kątem działań wewnątrzmiejskich, z planami uruchomienia regionalnej mobilności lotniczej łączącej sąsiednie miasta w 2030 roku.

Trzeci filar Hyundaia określa to, w jaki sposób strategia neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla wykroczy daleko poza samo przejście na produkcję pojazdów bezemisyjnych (ZEV). Firma zamierza zostać dostawcą czystej mobilności poprzez długoterminowe inwestycje w ekologiczny wodór oparty na energii odnawialnej oraz usługi Vehicle-to-Grid (V2G) i Second Life Battery Storage Systems (SLBESS).

Tegoroczne targi IAA okazały się wielkim sukcesem dla wszystkich osób związanych z Hyundaiem i dały nam możliwość nakreślenia planów dotyczących nowych, wymiernych rozwiązań i mobilności dla bardziej ekologicznego stylu życia, zgodnie z naszą wizją „Progress for Humanity”. To pierwszy krok na naszej drodze do neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla, a w ciągu najbliższych kilku lat pojawią się jeszcze bardziej zaskakujące produkty i rozwiązania.

Andreas-Christoph Hofmann Wiceprezes ds. Marketingu i Produktu w Hyundai Motor Europe.

Kluczowi przedstawiciele Hyundaia na targach IAA

Wielu najważniejszych przedstawicieli Hyundaia pojawiło się na IAA Mobility, aby przedstawić wizję przyszłości Hyundaia podczas konferencji prasowej i wziąć udział w spotkaniach medialnych. Wśród nich byli Jaehoon (Jay) Chang, Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Company, José Muñoz, Globalny Dyrektor Operacyjny Hyundai Motor Company, Michael Cole, Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Europe oraz Thomas Schemera, Globalny Dyrektor ds. Marketingu w Hyundai Motor Company.

(od lewej) Michael Cole, Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Europe, José Muñoz, Globalny Dyrektor Operacyjny Hyundai Motor Company, Jaehoon (Jay) Chang, Prezes i Dyrektor Generalny Hyundai Motor Company, Thomas Schemera, Globalny Dyrektor ds. Marketingu w Hyundai Motor Company.

O targach IAA Mobility

International Motor Show Germany (IAA Mobility) to największe na świecie targi motoryzacyjne. Przedstawiciele społeczeństwa, przemysłu i polityki prezentują i omawiają swoje wizje i perspektywy zrównoważonej mobilności. Tegoroczna impreza była 69. edycją i odbywała się w Monachium między 6 a 12 września.