03.11.2023 Informacja prasowa

Hyundai Motor Group rozwija dział odpowiedzialny za design, aby zwiększyć możliwości projektowe marki

• Grupa Hyundai Motor inauguruje nowy dział, Global Design Division, na którego czele stanie Luc Donckerwolke, jako prezes i dyrektor ds. designu
  • Global Design Division ma przewodzić wysiłkom Grupy na rzecz wyznaczania pionierskich trendów w projektowaniu w celu przekształcenia branży mobilności
  • Nowa dywizja przejmie globalny oddział techniczny ds. designu Hyundai i Genesis oraz globalny oddział techniczny ds. projektowania Kia
  • Nowe centrum designu Genesis, zostanie założone w ramach oddziału projektowego Hyundai i Genesis, aby skupić się na stworzeniu designu wzmacniającego pozycję marki jako lidera w światowym segmencie aut luksusowych

Grupa Hyundai Motor Group ogłosiła utworzenie globalnego działu designu, co wzmocni jej możliwości projektowe. Nowy oddział będzie przewodził wysiłkom Grupy w zakresie stylizowania pojazdów całkowicie elektrycznych i przyszłych rozwiązań w zakresie mobilności, w tym mobilnych pojazdów specjalnego zastosowania (PBV), robotyki i urządzeń zaawansowanej mobilności powietrznej (AAM).

Luc Donckerwolke, prezes Hyundai Motor Group, zostanie mianowany dyrektorem ds. designu (CDO), kierującym działem globalnego projektowania. Zachowuje także swoją obecną rolę dyrektora kreatywnego (CCO), kierując wszystkimi aspektami kreatywnymi projektów dla marek Hyundai Motor Group, w tym przyszłą mobilnością, AAM i robotyką.

W 32-letniej karierze projektanta samochodów, moje osiągnięcia często były możliwe tylko dzięki pracy zespołowej całej organizacji. Wierzę, że moją rolą jest tworzenie środowiska, w którym projektanci będą mogli wprowadzać zmiany i wykazywać się kreatywnością. Jestem pewien, że nowa organizacja umożliwi naszej grupie pełnienie roli lidera w kreowaniu przyszłości globalnej branży mobilności.

Luc Donckerwolke Prezes Hyundai Motor Group i dyrektor ds. designu w dziale Global Design Division

Nowa jednostka Global Design Division obejmie oddział techniczny Hyundai & Genesis, kierowany przez SangYup Lee, wiceprezesa wykonawczego i szefa Globalnego Designu Hyundai & Genesis oraz dział techniczny Globalnego Projektowania Kia, kierowany przez Karima Habiba, wiceprezesa wykonawczego i dyrektora ds. globalnego designu marki Kia. Obaj liderzy, posiadający już akredytację w zakresie zwiększania wartości marki poprzez swoje prace projektowe, będą wyznaczać kierunki projektowania swoich marek, dbając jednocześnie o to, aby każda z nich była zróżnicowana.

Lewo: Karim Habib Prawo: SangYup Lee

Oprócz zmian organizacyjnych, zostaje utworzone nowe Centrum Designu Genesis w ramach jednostki technicznej Global Design Hyundai & Genesis, dzięki czemu każda marka zajmująca się mobilnością w Grupie – Hyundai, Kia i Genesis – może czerpać korzyści z własnego etosu projektowego i budować design o silnej tożsamości.

Hyundai realizuje obecnie filozofię projektowania „Sensious Sportiness”, Kia „Opposites United” , natomiast Genesis „Athletic Elegance”.

Simon Loasby, wiceprezes, który wcześniej kierował projektami ustanawiającymi wizje designu gamy Hyundai IONIQ i marki N, został mianowany szefem Centrum Designu Hyundaia.

Ilhun Yoon, wiceprezes, pokieruje nowo powstałym Centrum Designu Genesis. Wiceprezes Yoon jest znany ze swoich prac nad trylogią Genesis X i obecnym projektem linii Genesis, a także przyszłą wizją designu marki Genesis. Yoon skoncentruje się na tworzeniu projektów, które zwiększą jakość doświadczeń klientów marki Genesis.