16.12.2021 Informacja prasowa

Hyundai Motor Group przezentuje Mobile Eccentric Droid (MobED) – nową platformę mobilną do wszechstronnych zastosowań

• Mobile Eccentric Droid (MobED) ma niski i płaski korpus, a także cztery unikalnie rozmieszczone koła, które poruszają się całkowicie niezależnie
  • Platforma jest przeznaczona do zadań wymagających największej stabilności i dużej zwrotności, a dzięki regulowanemu rozstawowi osi i elastycznym kątom skrętu może być wykorzystywana w wymagających sytuacjach
  • Zastosowanie tej high-techowej platformy można rozszerzyć o systemy załogowe i bezzałogowe
  • MobED będzie miał swój światowy debiut na targach CES 2022, gdzie Hyundai Motor zaprezentuje swoją wizję przyszłości związaną z robotyką

Hyundai Motor Group przedstawia Mobile Eccentric Droid (MobED), zupełnie nową i pionierską platformę mobilną wykorzystującą najnowocześniejsze technologie z dziedziny robotyki.

MobED posiada innowacyjną konstrukcję. Płaskie, prostokątne nadwozie zamontowano na czterech dużych kołach z niezależnym zawieszeniem, które umożliwia optymalną postawę korpusu i stabilny ruch nawet na pochyłych i nierównych nawierzchniach. Zawieszenie to umożliwia platformie poruszanie się w skomplikowanych środowiskach miejskich poprzez swobodną regulację rozstawu osi i kątów skrętu.

Opracowaliśmy platformę MobED, aby przezwyciężyć ograniczenia dzisiejszych robotów-przewodników oraz robotów serwisowych poprzez zwiększenie ich użyteczności w miastach, dzięki radykalnej poprawie ogólnej mobilności platformy. Przyglądamy się, aby ocenić, w jaki sposób potencjalni użytkownicy MobED będą dalej rozszerzać swoje potrzeby i sposób korzystania z tego rodzaju technologii.

Dong Jin Hyun Kierownik Laboratorium Robotyki Hyundai Motor Group

Dzięki wyposażeniu w innowacyjne technologie – zaawansowany napęd „Eccentric Wheel”, działający na zasadzie mimośrodu, czy zaawansowane technologicznie systemy sterowania, hamowania i kontroli wysokości – MobED dostosowuje się do sytuacji i przyjmuje optymalną postawę na różnych nawierzchniach i w różnych środowiskach. Trzy silniki zamontowane przy kołach zapewniają moc i precyzyjne sterowanie kołami, kontrolując jednocześnie ogólną postawę korpusu.

Hyundai Motor Group's New Mobility Platform – MobED

Inteligentna konstrukcja każdego koła z indywidualnymi układami wspomagania i sterowania umożliwia obracanie w miejscu i ruch wielokierunkowy, co pozwala na wysoce efektywną mobilność nawet w wąskich miejscach. Innowacyjny system kontroli postawy, oparty na mechanizmie mimośrodowym, minimalizuje wibracje korpusu, dostosowując wysokość każdego koła do aktualnej nawierzchni. Jego 12-calowe pneumatyczne opony dodatkowo pochłaniają wstrząsy i wibracje.

MobED ma 67 cm długości, 60 cm szerokości, 33 cm wysokości i waży 50 kg. Rozstaw osi zwiększa się do 65 cm, zapewniając optymalną stabilność podczas szybkiej jazdy, a także zmniejsza się do 45 cm, umożliwiając manewry przy niskich prędkościach, w bardziej skomplikowanych warunkach. Jego maksymalna prędkość to 30 km/h, a akumulator o pojemności 2 kWh pozwala na około cztery godziny jazdy na jednym ładowaniu.

Zaprojektowany z myślą o pełnej wszechstronności i modułowości, MobED może być wykorzystywany do różnych zastosowań, w zależności od zamontowanego na nim urządzenia. Hyundai oczekuje, że dzięki możliwości regulacji kół, kompaktowym rozmiarom korpusu i niskim wibracjom stanie się ona optymalnym rozwiązaniem technologicznym dla sprzętu dostawczego, filmującego i dla robotów-przewodników. Dzięki wyjątkowej zwrotności platforma może być również wykorzystywana do robotów usługowych, które mogą pracować zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

MobED może być wykorzystywany jako urządzenie do poruszania się dla osób starszych lub niepełnosprawnych, kiedy platforma zostanie na tyle zwiększona, aby zmieścił się na niej człowiek. Może być również używana jako wózek spacerowy, pojazd rekreacyjny lub pojazd do zadań specjalnych.

Hyundai Motor Group będzie obecny na targach CES 2022 w dniach 5-8 stycznia 2022 roku. Podczas imprezy, Hyundai Motor przedstawi swoją wizję przyszłości w zakresie robotyki. MobED również będzie można zobaczyć na stoisku Hyundai Motor.

Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na kanale Hyundai Motor Group w serwisie YouTube, korzystając z poniższych linków:

Film o MobED
Stabilizacja