25.01.2024 Informacja prasowa

Firma Supernal zaprezentowała prototyp eVTOL na targach CES 2024

Pojazd i towarzyszący mu vertiport reprezentują odważną przyszłość mobilności powietrznej.

Las Vegas, 9. stycznia 2024 roku – Supernal LLC, czyli należąca do Grupy Hyundai Motor firma odpowiedzialna za rozwój Zaawansowanej Mobilności Powietrznej (AAM), zaprezentowała na targach CES 2024 koncepcyjny pojazd elektryczny S-A2. Charakteryzuje się on możliwością pionowego startu i lądowania (eVTOL). Ten czteroosobowy pojazd stanowi kamień milowy w planie Supernal, mającym na celu komercjalizację bezpiecznych, wydajnych i niedrogich codziennych podróży lotniczych.

Model S-A2 opiera się na prototypowym S-A1, który zadebiutowała na targach CES w 2020 roku, łącząc innowacyjną inżynierię lotniczą i estetykę motoryzacyjną Grupy Hyundai Motor w celu stworzenia nowego środka transportu, który pozwoli szybciej przemieszczać się z punktu A do punktu B na obszarach miejskich. Supernal osiągnie poziom bezpieczeństwa lotnictwa komercyjnego i umożliwi produkcję swoich pojazdów w przystępnej cenie w 2028 roku, kiedy to przewidywany jest rynkowy debiut.

Od samego początku misją Supernal było stworzenie odpowiedniego produktu i rynku w odpowiednim czasie. Odsłonięcie S-A2 pokazuje nasze niezachwiane zaangażowanie w realizację tej misji, dzięki bezpiecznej i wydajnej konstrukcji pojazdu, która zapewnia jasną drogę prowadząca do wejścia na rynek. Wykorzystując nasz utalentowany 600-osobowy zespół, ogromne możliwości techniczne i biznesowe Grupy Hyundai Motor oraz zaufanych dostawców z branży lotniczej na całym świecie, Supernal jest gotowy na rozpoczęcie nowej ery w lotnictwie

Jaiwon Shin Prezes Hyundai Motor Group i dyrektor generalny Superna;

Dane techniczne

S-A2 to samolot z ogonem w kształcie litery V, zaprojektowany do przelotów z prędkością ponad 190 km/h (120 mil na godzinę) na pułapie 500 metrów, aby zaspokoić typowe potrzeby operacyjne w mieście na dystansach, początkowo, do około 65 kilometrów (do 40 mil). W chwili wprowadzenia do użytku, pojazd Supernal będzie działał tak cicho, jak zmywarka do naczyń: hałas osiągnie 65 dB w fazie pionowego startu i lądowania oraz 45 dB podczas lotu poziomego

Pojazd projektowano kładąc nacisk na bezpieczeństwo, zrównoważony rozwój i komfort pasażerów. Stworzono go tak, aby osiągnąć światowy standard bezpieczeństwa lotnictwa komercyjnego – ma solidną konstrukcję płatowca zawierającą dodatkowe komponenty w krytycznych systemach, takich jak układy napędowy, sterowanie lotem i awioniki. Całkowicie odchylana konfiguracja wirnika będzie napędzać pojazd z wyjątkową wydajnością, zarówno w fazie lotu pionowego, jak i poziome

Pojazd koncepcyjny marki Supernal jest wynikiem kreatywności i ciężkiej pracy światowej klasy zespołu. S-A2 został zaprojektowany tak, aby w pełni wykorzystywać pojawiające się udoskonalenia w zakresie elektrycznych układów napędowych, które zdefiniują nową generację lotnictwa. Teraz rozwijamy tę koncepcję w rewolucyjny produkt komercyjny

Ben Diachun Dyrektor ds. technologii w Supernal

Ponieważ Supernal kontynuuje optymalizację swojego pojazdu pod kątem certyfikacji, produkcji masowej i rozszerzenia zastosowań, firma koncentruje się również na osiągnięciu modułowości wnętrza i możliwościach modernizacji akumulatorów. Obejmuje to możliwość wymiany modułu akumulatora w miarę postępu technologii.

Estetyczny design

Zespoły inżynierów Supernal nawiązały współpracę z projektantami samochodów Grupy Hyundai Motor w celu opracowania stylistyki S-A2 – łączącej design z funkcjonalnością – która przyciągnie operatorów lotniczych i zapewni pasażerom wrażenia odpowiednie dla AAM. Różne palety kolorów i materiały wyznaczają odrębne sekcje dla pilota i pasażerów. Komponenty klasy lotniczej pochłaniające energię są zintegrowane z ramami siedzeń i przyczyniają się do ogólnego, czystego, minimalistycznego projektu. Gra światła wpadającego do wnętrza w poszczególnych fazach lotu sprawia, że kabina wydaje się większa i zapewnia wizualne „wskazówki”, takie jak miejsce wejścia i wyjścia z pojazdu.

S-A2 to prawdziwy przykład połączenia samochodu i samolotu. Czerpiąc z kompetencji najlepszych inżynierów z branży lotniczej i kosmicznej Supernal oraz światowej sławy projektantów motoryzacyjnych Grupy Hyundai Motor, stworzyliśmy projekt skupiony na człowieku, który maksymalizuje komfort i bezpieczeństwo pasażerów

Luc Donckerwolke Prezes, dyrektor ds. designu i dyrektor kreatywny Grupy Hyundai Motor.

Czerpiąc z doświadczeń zdobytych podczas projektowania „inteligentnych samochodów” o podobnej wydajności i nagradzanych pojazdów elektrycznych, projektanci Grupy Hyundai Motor wdrożyli do S-A2 także najnowsze rozwiązania z zakresu obsługi pasażerów i najlepsze praktyki projektowania samochodów.

Supernal na targach CES 2024

S-A2 zaprezentowany został na wystawie Supernal Vertiport na targach CES 2024. Vertiport, czyli przyszły „węzeł transportowy”, łączy w sobie holistyczną wizję Supernal dotyczącą AAM. Uczestnicy mieli okazję – pod jednym dachem – zapoznać się z koncepcją pojazdu S-A2, odbyć symulowany lot nad Los Angeles, poznać potencjalne sieci lotów i wspierającą je technologię, a także zrozumieć, w jaki sposób vertiport oraz inne środki transportu będą tworzyć szybsze i łatwiejsze podróże w obszarach miejskich.

Vertiporty stanowią kluczowy element programu komercjalizacji AAM, służąc jako punkty początkowe, przesiadkowe i docelowe dla operacji samolotów eVTOL i istniejących już środków transportu. Cichy lot elektrycznych maszyn umożliwi umieszczenie vertiportów w miastach, na lotniskach i w innych miejscach, zapewniając bezproblemową integrację z istniejącymi już formami transportu. W połączeniu z ulepszeniami kontroli ruchu lotniczego i zaawansowanym prognozowaniem mikropogody, S-A2 i vertiporty umożliwią osiągnięcie mobilności znacznie wykraczającej poza to, co może zapewnić istniejąca infrastruktura naziemna.

Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat prototypowego S-A2 i wystawy Supernal na targach CES 2024.