02.08.2018 Informacja prasowa

Dong Woo Choi prezesem europejskiej centrali Hyundai

• Dong Woo Choi został mianowany prezesem europejskiej centrali Hyundai
  • Poprzednio Dong Woo Choi zajmował stanowisko starszego wiceprezesa odpowiedzialnego za europejski pion operacyjny w centrali firmy Hyundai w Seulu
  • Rola europejskiej centrali Hyundai staje się coraz ważniejsza

Dong Woo Choi oprócz jednostki biznesowej podlegać będą również fabryki: Hyundai Motor Manufacturing Czech w Noszowicach (Czechy) oraz Hyundai Assan Otomotiv w Izmit (Turcja).
Hyundai Motor mianował pana Dong Woo Choi prezesem europejskiej centrali Hyundai. Poprzednio Dong Woo Choi zajmował stanowisko starszego wiceprezesa odpowiedzialnego za europejski pion operacyjny w centrali firmy Hyundai w Seulu. Teraz zastąpi na stanowisku prezesa europejskiej centrali pana Hyung Cheong Kima, który z kolei stanie na czele globalnego pionu operacyjnego Hyundai w Seulu. W wyniku przeprowadzonych ostatnio zmian organizacyjnych, jako prezesowi Hyundai Motor Europe, panu Dong Woo Choi oprócz jednostki biznesowej podlegać będą również fabryki: Hyundai Motor Manufacturing Czech w  Noszowicach (Czechy) oraz Hyundai Assan Otomotiv w Izmit (Turcja).
Europa to jeden z naszych najważniejszych rynków, dlatego firma Hyundai nie ustaje w staraniach, aby coraz lepiej zaspokajać oczekiwania europejskich Klientów. Jestem pewien, że dzięki nowej organizacji biznesowej i coraz ważniejszej roli europejskiej centrali, Hyundai będzie oferował produkty jeszcze bardziej dopasowane do potrzeb konsumentów w Europie.

Dong Woo Choi

Sprzedaż samochodów Hyundai w Europie systematycznie rośnie. W pierwszym półroczu 2018 w Europie firma odnotowała rekordową sprzedaż - do końca czerwca w całej Europie zostało zarejestrowanych 291 052 nowych samochodów marki Hyundai.
Pan Dong Woo Choi urodził się w Korei, ma 56 lat. Jest absolwentem inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie Soongsil oraz inżynierii aeronautycznej na Korea Aerospace University. Karierę w firmie Hyundai rozpoczął w 2007 roku, jako dyrektor ds. rozwoju zespołów napędowych. Następnie piastował kolejne wysokie stanowiska, m. in. przez sześć lat był wiceprezesem (2011-2014) i starszym wiceprezesem (2014-2017) Hyundai Motor Manufacturing Czech. Ostatnio pełnił funkcję starszego wiceprezesa odpowiedzialnego za europejski pion operacyjny w centrali firmy Hyundai w Seulu.