02.02.2024 Informacja prasowa

Załoga Hyundai Motorsport wygrywa rajd Monte Carlo i z impetem otwiera nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata FIA

• Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe odnieśli wyjątkowe zwycięstwo w Rajdzie Monte Carlo, pierwszej rundzie Rajdowych Mistrzostw Świata FIA 2024.

Belgijska załoga Hyundai Shell Mobis World Rally Team doskonale rozpoczęła sezon po emocjonującej walce o zwycięstwo. Tegoroczna edycja tego najstarszego rajdu na świecie składała się z 17 odcinków specjalnych. Po czterech dniach intensywnej rywalizacji na górskich trasach, pełnej zwrotów akcji, Neuville/Wydaeghe pokazał imponującą formę i dobitnie przedstawił swoje zamiary na nadchodzący rok.

Świetny występ Belgów ostatniego dnia zapewnił im czyste zwycięstwo etapowe. Zdobywając pierwsze miejsca w klasyfikacji w sobotę, niedzielę i na Power Stage, załoga przywiozła do domu maksymalną liczbę punktów możliwych do zdobycia w tej imprezie. Zwycięstwo Neuville'a jest jego drugim zwycięstwem w Rajdzie Monte-Carlo i dwudziestym w Hyundai Motorsport.

Ich koledzy z zespołu Ott Tänak i Martin Järveoja zajęli czwarte miejsce w klasyfikacji generalnej podczas swoich pierwszych zawodów w barwach Hyundai Motorsport. Początkowe problemy z silnikiem nie pozwoliły tej załodze uzyskać jeszcze lepszego wyniku. Oprócz zwycięstwa etapowego w sobotę, Estończycy zdobyli cztery dodatkowe punkty, zajmując czwarte miejsce w tabeli liderów Super Sunday i jeden punkt za Power Stage.

Andreas Mikkelsen i Torstein Eriksen zakończyli zmagania na szóstym miejscu. Norweska załoga doskonaliła się krok po kroku przez cały weekend podczas swojej pierwszej jazdy Hyundaiem i20 N Rally1 Hybrid, a teraz koncentruje się na zbieraniu doświadczeń podczas kolejnych zawodów.

Neuville prowadzi w klasyfikacji kierowców z sześciopunktową przewagą, a czołową dwójkę producentów przed Szwecją dzieli tylko jeden punkt.

Notatki załogi: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe

·         Belgowie odnieśli dziewięć zwycięstw etapowych w Rajdzie Monte Carlo

·         Załoga uzyskała maksymalnie 30 punktów ze zdarzenia

Szczerze mówiąc, brak mi słów. W ten weekend było po prostu wspaniale, czułem się tak komfortowo w samochodzie. Zespół wykonał niesamowitą pracę i działał bardzo dobrze. Po raz pierwszy mieliśmy taki skład zespołu i myślę, że to dobry znak na przyszłość. Zawsze jest jeszcze co rozwijać, więc musimy dalej ciężko pracować. Jestem bardzo szczęśliwy, że wygrałem ten rajd. W ten weekend byliśmy najlepsi. Samochód był niesamowity, więc chciałbym bardzo podziękować zespołowi