30.04.2024 Informacja prasowa

Hyundai Motor błyszczy na salonie samochodowym w Pekinie, torując drogę do dalszej ekspansji w Chinach

• Hyundai Motor demonstruje swoje zaangażowanie w Chinach, wprowadzając niektóre ze swoich najważniejszych modeli na jeden z największych rynków motoryzacyjnych świata
  • Sportowy samochód elektryczny IONIQ 5 N zostanie wprowadzony na rynek w Chinach jeszcze w tym roku, wzmacniając konkurencyjność Hyundai Motor na największym na świecie rynku pojazdów elektrycznych
  • Hyundai N przeprowadzi ukierunkowane kampanie marketingowe w celu promowania sportów motorowych i kultury samochodów sportowych w Chinach
  • Zupełnie nowe SANTA FE i TUCSON dołączą do strategicznego lokalnego modelu MUFASA w miarę wzmacniania przez Hyundai Motor oferty SUV-ów w Chinach
  • Firma Beijing Hyundai podpisała protokół ustaleń z CATL w celu zwiększenia konkurencyjności w branży aut elektrycznych w Chinach
  • Na międzynarodowym salonie samochodowym w Pekinie 2024 Hyundai Motor zaprezentował 14 modeli oraz swoje zaawansowane technologie wodorowe

Hyundai Motor Company wzmacnia konkurencyjność swojej marki na rynku chińskim, wprowadzając na targi Beijing International 2024 sportowy samochód elektryczny IONIQ 5 N, zupełnie nowe SANTA FE i odświeżonego SUV-a – model TUCSON.

Firma demonstruje swoje zaangażowanie na rynku chińskim, wprowadzając niektóre ze swoich najważniejszych i najbardziej poszukiwanych modeli. Sportowy IONIQ 5 N będzie głównym wyróżnikiem Hyundai Motor na największym na świecie rynku pojazdów elektrycznych. Warto zauważyć, że jego debiut w Pekinie przypada na pierwszą rocznicę wejścia Hyundaia N do Chin podczas salonu samochodowego w Szanghaju w 2023 roku.

IONIQ 5 N otwiera nowe horyzonty dla sportowych pojazdów elektrycznych w Chinach

Od swojego światowego debiutu na Festiwalu Prędkości w Goodwood w lipcu ubiegłego roku, IONIQ 5 N wywołał wiele szumu i zdobył liczne wyróżnienia, w tym nagrody TopGear.com Awards 2023, nagrody World Performance Car by World Car Awards oraz 2024 iF Design Awards.

Jako pierwszy sportowy pojazd elektryczny Hyundaia N, IONIQ 5 N wykorzystuje zaawansowaną technologię elektryfikacji Hyundai Motor, aby zmaksymalizować osiągi. Służy on jako symboliczny model prezentujący Hyundai Motor Way, podstawową strategię elektryfikacji, która promuje elastyczną elektryfikację i opiera się na dziedzictwie marki.

IONIQ 5 N ucieleśnia trzy kluczowe elementy Hyundaia N: łobuz w zakrętach, zdolny do jazdy na torze i codzienny samochód sportowy. Ten model otwiera nowe horyzonty dla wyczynowych pojazdów elektrycznych, oferując emocje z jazdy, które pozostają niezmienione nawet w erze elektryfikacji

Till Wartenberg Wiceprezes i szef marki N i sportów motorowych w Hyundai Motor Company

Hyundai N promuje premierę IONIQ 5 N w Chinach podczas Track Day i nie tylko

Hyundai Motor planuje wprowadzić na rynek chiński model IONIQ 5 N w drugiej połowie roku, przy wsparciu kampanii marketingowych, które pozwolą większej liczbie klientów doświadczyć przyjemności z jazdy i zaawansowanych technologii, jakie oferuje Hyundai N.

Hyundai Motor zorganizuje serię wydarzeń „Track Day”, podczas których lokalni klienci będą mieli możliwość przejażdżki po torze wyczynowymi pojazdami marki N. Ponadto codzienne i comiesięczne jazdy testowe będą odbywać się w „N Lounge” w Szanghaju, pierwszym poza Koreą centrum obsługi wyłącznie modeli N.

Hyundai Motor rozszerzy swój kanał offline „N Space+” poświęcony sprzedaży modeli N, a także „N Garage” – sklep tuningowy specjalizujący się w samochodach N. Ponadto firma planuje otworzyć przestrzeń doświadczeń Hyundai N o nazwie „N City Shanghai”, zwiększając liczby punktów kontaktu marki z lokalnymi klientami.

Aby promować kulturę sportów motorowych wśród klientów marki N w Chinach, Hyundai Motor zainicjuje serię wyścigów monomarkowych, w których uczestnicy będą mogli rywalizować za kierownicą samochodu wyścigowego opartego na wyczynowym ELANTRA N. Hyundai N będzie także nadal uczestniczyć w Mistrzostwach TCR w Chinach, chcąc osiągnąć taki sam sukces jak rok temu, zdobywając mistrzostwo kierowców i producentów.

Ponadto Hyundai N będzie gospodarzem globalnej serii Hyundai N eSport w Chinach, czyli wirtualnych wyścigów. Finał odbędzie się w Pekinie w drugiej połowie roku; w zeszłym roku wydarzenie miało miejsce w Szanghaju.

Nowe SANTA FE i TUCSON wzmacniają ofertę SUV-ów Hyundai Motor w Chinach

Na salonie samochodowym w Pekinie Hyundai Motor zaprezentował również nowe modele SANTA FE i TUCSON, w celu wzmocnienia oferty SUV-ów firmy, dołączając do strategicznego chińskiego modelu MUFASA, który pojawił się na rynku rok temu.

Zupełnie nowe SANTA FE pojawia się pięć lat po premierze modelu czwartej generacji na rynku chińskim, w kwietniu 2019 roku; firma planuje wprowadzić go na rynek w drugiej połowie 2024 r.

SANTA FE charakteryzuje się wyrazistym wyglądem, dużym rozstawem osi i sylwetką wyróżniającą się szeroką pokrywą bagażnika. Samochód otrzymał kultową stylizację świateł i przedni zderzak w kształcie litery H oraz odważną linię dachu, która podkreśla jego wyjątkową prezencję.

Co więcej, SUV oferuje przestronną i przyjemną przestrzeń życiową we wnętrzu, która pozwala pasażerom cieszyć się życiem na świeżym powietrzu w dowolnym momencie. Duża przestrzeń bagażowa z szeroką pokrywą, zaprojektowana w koncepcji tarasu, może zostać wykorzystana na różne sposoby, aby dostosować się do stylu życia pasażerów.

Ponadto Hyundai Motor prezentuje model TUCSON, którego wprowadzenie na rynek planowane jest w pierwszej połowie roku. Warto zauważyć, że nowy Tucson został dostosowany do preferencji chińskich klientów wybierających większe pojazdy. Charakteryzuje się zwiększoną długością o 30 mm – osiągając 4670 mm i rozstaw osi wynoszący 2755 mm – co pozwoliło na uzyskanie przestronnego wnętrza i zwiększa atrakcyjność rynkową modelu.

Dzięki modelom SANTA FE, TUCSON i MUFASA – strategicznemu kompaktowemu SUV-owi wprowadzonemu na rynek w Chinach w czerwcu ubiegłego roku – Hyundai Motor pragnie zaspokoić różnorodne wymagania chińskich konsumentów poprzez szeroką gamę SUV-ów.

Nowe modele, sportowe N i zaawansowana technologia wodorowa

Podczas salonu samochodowego w Pekinie, Hyundai Motor prezentuje swoją konkurencyjną gamę modeli na stoisku o powierzchni 1208 metrów kwadratowych, na której znajdują się strefa nowych modeli, Hyundai N oraz pokaz możliwości firmy w zakresie technologii wodorowych.

Strefa nowych modeli skupia uwagę na IONIQ 5 N, IONIQ 5 N Drift Spec, całkowicie nowym modelu SANTA FE i prototypowym SANTA FE XRT. Na wystawie prezentowane są także modele produkowane masowo, w tym SONATA wprowadzona na rynek w Chinach w marcu, SONATA N-Line, SUV PALISADE i nowy TUCSON.

W strefie Hyundai N zaprezentowana zostanie gama modeli N, w tym pojazdy takie jak ELANTRA N1 Cup, ELANTRA N i N Vision 74 oraz oferta specjalistycznych części N Performance.

W strefie znajduje się także symulator N Racing, który pozwala odwiedzającym doświadczyć dynamiki jazdy i technologii wyczynowych pojazdów N.

W strefie technologii wodorowej, Hyundai Motor prezentuje rozwiązanie „HTWO Grid”, które łączy możliwości spółek stowarzyszonych w Grupie Hyundai Motor w celu zapewnienia wszystkich etapów łańcucha wartości wodoru, produkcji/magazynowania oraz transportu/utylizacji. Jako dostosowane do indywidualnych potrzeb kompleksowe rozwiązanie w zakresie energii wodorowej, można je dostosować do potrzeb różnych użytkowników. W strefie prezentowana jest także diorama W2H (Waste-to-Hydrogen) oraz model z wodorowymi ogniwami paliwowymi dostępny na chińskim rynku – NEXO, prezentujący konwersję systemów wodorowych ogniw paliwowych i odpadów organicznych w wodór, podkreślając zaangażowanie firmy w mobilność przyjazną dla środowiska.

Ponadto, podczas salonu samochodowego w Pekinie firma Beijing Hyundai podpisała protokół ustaleń (MOU) z firmą Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), aby zaspokoić potrzeby chińskiego rynku pojazdów nowej energii (NEV) i zwiększyć konkurencyjność Hyundai Motor w zakresie elektryfikacji w Chinach.